(Bilde: Ida Oftebro, Mobilen.no)

Stor kriseøvelse: Her evakuerer forsvaret Telenor på Fornebu

Vi besøkte årets store cyberangrep-øvelse.

Sammen med den ett år gamle forsvarsenheten Cyberforsvaret har Telenor, Evry, Post- og teletilsynet, politiet, nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), DnB og Sparebank 1 simulert cyberangrep som en del av øvelsen CyberDawn i løpet av uka som gikk.

Tidspunktet er ikke tilfeldig. Telenor tok initiativ til å legge cybersikkerhets-øvelsen samtidig med Øvelse Hovedstad for å dra nytte av det bakteppet Forsvaret allerede hadde laget. Som leverandør av samfunnskritisk infrastruktur regnes Telenor som et viktig mål som må beskyttes hvis Norges er under angrep. 

Storm J. Landaasen i Telenor ledet øvelsen. Han er til daglig sikkerhetssjef i Telenor Norge. Han forteller at de 130 Telenor-ansatte som er involvert i øvelsen har fått e-poster med fiktive nyhetsartikler i en måned allerede, for å gi dem bakgrunnskunnskap om det fiktive angrepsscenariet som har utspilt seg tirsdag og onsdag.

Les alt om cyberøvelsen på Mobilen.no »

Økonomisk trussel

Telenors Norges-sjef Berit Svendsen deltok i Øvelsen. Her sammen med sikkerhetssjef Storm J. Landaasen.
Telenors Norges-sjef Berit Svendsen deltok i Øvelsen. Her sammen med sikkerhetssjef og øvelsesansvarlig Storm J. Landaasen.

I øvingsscenariet har en fiktiv organisasjon truet Norge med økonomisk jihad gjennom å lamme alle økonomiske transaksjoner.

– Vi velger å bruke fiktive stater og organisasjoner til denne øvelsen for å understreke at det er en tenkt situasjon, sier Landaasen til Mobilen.no.

Telenors spillstab for øvelse Cyberdawn har hatt operasjonssentral på Fornebu. Derfra har de kommunisert med de andre deltagerne i øvelsen via chat, e-post og mobil.

Blant scenariene man har øvd på er analyse av logger over mistenkelig aktivitet, DDOS-angrep, utfall i mobilnettet og brudd på den fysiske infrastrukturen til Svalbard

Virkelighetsnære situasjoner

Bevæpnede soldater på taket av Telenor-bygningen på Fornebu.
Bevæpnede soldater på taket av Telenor-bygningen på Fornebu.

Ingen av øvelsene er gjort live, eller i det virkelige nettet, for å unngå utilsiktede konsekvenser for menigmann.

Telenors Norges-sjef Berit Svendsen har selv vært med på øvelsen. Det har også andre nøkkelpersoner i Telenor-systemet. Landaasen trekker særlig fram Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, Cyberforsvaret og politiet som gode sparringpartnere under øvelsen.

Nettopp samhandling har vært hovedmål og hovedutfordring under øvelsen. Når alarmen går hos Telenor eller en av de andre aktørene, må de varsle politiet, som så må ta stilling til om det foreligger en kriminell handling, og om den er av et slikt omfang at Cyberforsvaret skal kalles inn.

– Jeg tror ikke Norge mangler kompetanse på cybertrusler, men vi må lære å tenke på tvers av sektorer. Vi må snakke sammen og dele informasjon, slik at den rette kompetansen finner hverandre, sier Landaasen til Mobilen.no.

Les alt om cyberøvelsen på Mobilen.no »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen