Området rundt Stortinget er blant stedene som nå ser ut til å være overvåket av ukjente aktører.
Området rundt Stortinget er blant stedene som nå ser ut til å være overvåket av ukjente aktører. (Bilde: Nanisimova/Shutterstock.com)

Stor avsløring: Stortinget og regjeringskontorene er under hemmelig overvåkning

Ukjente aktører har plassert avansert spionutstyr i store deler av Oslo sentrum.

Det kan nå se ut til at en stor overvåkningsskandale er i ferd med å bli rullet ut i Norge. Aftenposten har nemlig avdekket at både Stortinget, regjeringskontorene og boligen til statsminister Erna Solberg overvåkes av sofistikert spionutstyr som kan fange opp både mobilsamtaler og bevegelser til alle som befinner seg på disse stedene.

Spionutstyret det skal være snakk om er såkalte IMSI (International Mobile Subscriber Identity)-catchere, som er en type «falske» basestasjoner som er i stand til å både avlytte mobilsamtaler og spore personene som bruker mobiltelefonene. Som regel er disse apparatene umulige å oppdage for dem som blir avlyttet.

Flere overvåkningsnettverk i Oslo sentrum

Aftenposten skal over en periode på to måneder ha kartlagt flere nettverk av slike falske basestasjoner i Oslo sentrum, med dekningssområder som altså omfatter Stortinget, statsministerens kontor og flere av regjeringskontorene. Nettverkene har blitt avslørt i samarbeid med sikkerhetsselskapene Aeger Group og CEPIA Technologies ved hjelp av avansert måleutstyr.

Aftenposten meldte dagen etterpå at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i Norge nå har bekreftet at overvåkningsutstyret eksisterer etter å ha foretatt sine egne undersøkelser. NSM er ennå ikke sikker på akkurat hvor de falske basestasjonene befinner seg.

– Vi har funnet ting. Vi har ikke dataene klare slik at vi kan angi nøyaktig på de samme stedene. Men vi har også fanget opp signaler fra det som er IMSI-catchere sentralt i Oslo, sa avdelingsdirektør i NSM Hans Christian Pretorius til Aftenposten.

Ressurssterk organisasjon kan stå bak

Pretorius sier at det er uvisst hvem som står bak overvåkningen og hva som er intensjonene til disse. Det er heller ikke kjent akkurat hva stasjonene har kapasitet til å fange opp, og hva de har registrert hittil. NSM vil antakelig ha flere svar etter å ha utført videre analyser.

Det som er sikkert er at utstyret potensielt overvåke samtaler og bevegelser til høytstående personer i statsadministrasjonen, som statsråder, politikere, embetsmenn og næringslivstopper, i tillegg til samtlige sivile personer som frekventerer de aktuelle områdene i Oslo sentrum. Dermed er det altså en god mulighet for at sensitive opplysninger relatert til for eksempel statshemmeligheter blir registert av dem som installerte systemet.

Det er lite trolig at det er privatpersoner som står bak. Prisen på overvåkningsutstyret som er blitt brukt anslås til opptil to millioner kroner, og skal ikke være kommersielt tilgjengelig innenfor NATO-alliansen. Ifølge leder i sikkerhetsselskapet Aeger Group, Jahn-Helge Flesvik, kan dette tyde på at det står en ressurssterk organisasjon bak.

Norske myndigheter trolig ikke involvert

IMSI-catchere brukes vanligvis kun av etterretningsbyråer og politiet i etterforskninger, og er også totalforbudt i flere land. I Norge er det politiet, Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet som har hjemmel i lovverket til å bruke slikt utstyr. Samtlige av de norske myndighetene Aftenposten var i kontakt med i forbindelse med saken har avkreftet at utstyret tilhører dem.

Ifølge avisen er det dermed ingen grunn til å tro at det er norske myndigheter som står bak, men ingen har hittil spekulert i hvem overvåkerne kan være og hva som er motivene. Aftenposten kontaktet Justisdepartementet, men de ønsket ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Vi snakket med Nasjonal sikkerhetsmyndighet tidligere denne måneden: De mener det er galskap å legge fra seg en usikret laptop (Ekstra) »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen