Stoppet salg av kinamobiler i Norge

– Lurer folk til å kjøpe produkter som ikke overholder kravene, ifølge PT.

Med unntak av merkene Huawei og ZTE nevnes kinesiskproduserte mobiltelefoner ofte med negativt fortegn i Norge.

Nå har Post- og teletilsynet (PT) stoppet salget av flere mobiltelefoner som selges på det norske markedet, riktignok via Internett, fordi de ikke oppfyller gjeldende krav til CE-merking av elektroniske produkter.

Mangler CE-merking

CE-merking skal forsikre deg som kjøper om at produktet er trygt å bruke i henhold til kriteriene som ligger i det felleseuropeiske regelverket. Dette går blant annet på at laderen må være tilpasset styrken i strømnettet, at mobilen tar i bruk riktige frekvenser, samt at den ikke avgir mer elektromagnetisk stråling enn det som er tillatt. Av de 11 kinamobilene som Post- og teletilsynet hadde inne til kontroll, var ingen av dem CE-merket.

– Det er svært viktig at forbrukerne kan stole på CE-merkingen. Vi tolererer ikke aktører som undergraver merkeordningen, og på den måten lurer folk til å kjøpe produkter som ikke overholder de kravene som regelverket stiller, sier direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet i en pressemelding.

Seks av telefonene ble målt ved et eksternt laboratorium, og resultatene viste at de hadde for lav sendereffekt i forhold til kravet i GSM-standarden. Dette innebærer at du vil oppleve dårligere dekning enn de mobilene som er godkjente for det europeiske markedet.

Ligner på HTC, Samsung, Apple, Nokia

Et fellestrekk ved disse billige kinamobilene er at de er etterligninger av populære modeller fra kjente merker, eksempelvis HTC Desire eller Apple iPhone. Post- og teletilsynet hevder at markedsføringen av slike modeller har økt de siste årene, og det er grunnen til at de har tatt tak i problemet. Flere av kinamobilene leveres dessuten med plass til to SIM-kort (dual-SIM), noe som har vært sjeldent i Europa siden smartmobilenes inntog.

PT sier de ikke har mistanke om at de større elektrokjedene selger telefoner uten CE-merking. Snarere er det snakk om nettbutikker som drives av et enkeltpersonsforetak.

– Elektronisk utstyr som ikke overholder regelverket er ikke velkommen, verken i det norske eller det europeiske markedet. Utstyret undergraver lovlig handel, sender trafikk i norske mobilnett uten at standardene følges, og tilbyr brukerne for dårlig kvalitet. Slik vil vi ikke ha det, og vi kommer til å fortsette kontrollen av dette markedet, avslutter PT-direktør Olsen.

Eksempler på telefoner som ble tatt i kontrollen er XLH U1, Thrifty CVPB-M016, SciPhone i68 og Eclipse H6. Se hele listen hos Post- og teletilsynet.

Er du på utkikk etter en billig og bra kinesiskprodusert mobil bør du lese testene av ZTE Blade og Huawei Titan U8800. Begge disse er naturligvis CE-merket.

Har du kjøpt en tvilsom kinamobil på nettet? Del dine erfaringer i forumet nederst på siden.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen