Stopper produksjon av 32-bits CPU i 2005

Utalelsene ble hevdet på Comdex-messen og stammer fra AMDs Marty Seyer. Han bekreftet imidlertid at AMD kom til å beholde rene 32-bits prosessorer så lenge kundene hadde ønske om dette, men at prisen på Athlon 64 og Opteron kom til å falle såpass langt ned at det ikke lenger ville være noen grunn til å kjøpe 32-bits prosessorer. Disse enorme priskuttene forventes til neste år.

I løpet av en tre års periode forventer selskapet å selge mellom 50 og 100 millioner AMD64-prosessorer. Det er ikke bare "retail" produkter som skal selges. AMD har nemlig skaffet seg sterke partnere i verdens største leverandører av PC-er og servere. De mest fremtredende er IBM, Sun Microsystems og Hewlett-Packard.

På sikt kommer man selvsagt til å fase ut 32-bits i det store og hele, men dette vil neppe skje før 2007.

AMD har blitt beskyldt for å sinke overgangen til 64-bit med sine hybrid-prosessorer. Grunnen til dette er at AMD64-plattformen kan prosessere både 32- og 64-bits, noe som gir utviklerne bedre tid til å skrive om applikasjonene til et rent 64-bits løp. Med hybrid-egenskapene til AMD64, blir imidlertid overgangen mer strømlinjeformet og man slipper å bekymre seg for at eldre programvare ikke fungerer - selv om enkelte selskaper nok hadde tjent på en øyeblikkelig overgang fra 32- til 64-bit.

Ifølge AMDs "veikart", vil Athlon XP bli ført videre i form av "Paris" (0,13-mikron) og "Palermo" (0,09-mikron), frem til 2. halvdel 2005. Dersom vi skal tro ukens uttalelser fra Seyer, vil kanskje dette bety at "Palermo" introduseres noe tidligere slik at prosessoren får litt fartstid før 32-bit eventuelt fases ut. Dette blir selvsagt bare rene spekulasjoner. Duron er merket som "As market requires", fra og med 1. kvartal 2004. Kanskje er det Athlon XP som blir selskapets nye budsjett-prosessor, ettersom Athlon 64 og Opteron stjeler mesteparten av oppmerksomheten.

 

(Kilder: AMD, InfoWorld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen