Det er ingen grunn til å være tro mot operatører som flår deg. (Bilde: Dan Tero)

Stopp kartellet - ''bytt operatør!''

Dersom noen for 10 år siden hadde sagt at hastigheten i mobilnettet ville ta igjen den på en bredbåndslinje, ville nok de fleste ansett påstanden som tull. Men nå er det nettopp det som skjer - bredbånd og ordinært internett flyttes over mot telefonen. For mange vil nok responstiden og hastigheten på mobilt internett fortsatt ikke være god nok til at de kan bytte ut fastlinjen, men vi nærmer oss.

Alle de store operatørene har fått ferten av store penger å tjene, og slåss nå om å tilby det beste mobile bredbåndet. Tele2 lanserte Mobilt Bredbånd i dag, Telenor har hatt dette en stund, Netcom har Connect og Ice.net tilbyr bredbånd i både by og grend.

Alt for den mobile frihet.

Frihet i en eske

Men det mange ikke er klar over er at denne friheten stopper ved landegrensen. Noen erfarer dette på den vonde måten, med dataregninger på flere titalls tusen kroner.

Hvis du eksempelvis som Telenor-kunde reiser til Sverige og bruker dataroaming i Telenor Sverige sitt nett, fakturerer Telenor Sverige deg med astronomisk høye priser. Til tross for at du er Telenor-kunde og til tross for at din databruk koster Telenor Sverige marginalt mer enn det faktisk koster Telenor i Norge. Og når du eventuelt klager til Telenor Norge for regningen du får, henvises det til Telenor Sverige sine priser. Men summen du må betale går til syvende og sist i Telenor sin store felles pengesekk.

Netcom og Telenor er verstingene her, med egne nett i både Danmark og Sverige (Netcom da gjennom Teliasonera). Priseksempler viser at det med Telenor koster 75 kroner for 100 MB med data på én dag i Norge, mens samme mengde koster 2500 kroner i Danmark og Sverige. Netcom er kun hakket bedre, og tilbyr en pakkeløsning på 200 MB for 100 kroner i Sverige. Men overskrider du denne, går taksameteret igjen amok.

Tendensen er at det er lett å skylde på kunden. "Du må da vite at prisen er høyere i utlandet!". Javel, men hva om jeg vil bruke e-post like mye i Göteborg eller Aarhus, som Halden? I vår telekomverden er faktisk landegrensene kun et teoretisk skille. Om dataen er svensk eller norsk har ingenting å si, utover at det gir operatørene en unnskyldning til å mangedoble prisen.

Les også: Slik tømmer operatørene lommeboken din >>

Vikarierende argumentasjon

Og hva sier så operatørene til dette? Telenor skylder på at kunden ikke kan se forskjell på Telenor og andre operatører i utlandet, og dermed gjør han eller henne "en tjeneste" ved å ta blodpris uansett hvilket nett du har. Netcom sier dette er markedsbestemt og at de er for små til å kunne endre situasjonen. De "glemmer" samtidig å nevne at de har et av Europas største telekonsern i ryggen, med 22 millioner kunder og omsetning på vel 70 milliarder kroner.

Bransjens helt 1: Matthias Peter i Ice.net (Foto: Ice.net)
Bransjens helt 1: Matthias Peter i Ice.net (Foto: Ice.net)

Andre argumenter som tekniske utfordringer og annen prissetting er også ren svada. Å sende en pakke data fra Strømstad til Halden er ikke noen større utfordring enn å sende samme data fra Oslo til Bergen. Og selv om man krysser en skattegrense er ikke den verre enn at operatørene kan dekke dette mellomlegget ved å eventuelt ha en noe høyere pris for fri bruk i hele Skandinavia. Dette gir ikke Telenor og Netcom i dag.

Forklaringen man står igjen med er at dette er en viktig, men ufortjent inntektspost for operatørene. Ice.net-sjef Matthias Peter sier det slående godt når han karakteriserer bransjen som "et operatørkartell" som ser dette som en skjult inntektsbinge. Han er ikke langt fra sannheten. Og selv om Netcom også skylder på en prisenighet i hvorfor prisene er høye, så burde de kanskje først og fremst feie for egen dør før de begynte å skite i eget reir.

Tele2 og Ice.net best i klassen

To operatører skiller seg ut fra de andre - Tele2 og Ice.net.

Bransjens helt 2: Haakon Dyrnes i Tele2 Norge (Foto: Tele2)
Bransjens helt 2: Haakon Dyrnes i Tele2 Norge (Foto: Tele2)

Tele2 lanserte denne uken Mobilt Bredbånd som du kan bruke både i Norge og Sverige uten tillegg i prisen. I likhet med Telenor og Netcom har Tele2 eget nett i Sverige, og imøtekommer altså at dette gjør lik pris mulig.

Ice.net bruker det gamle NMT-nettet som var felles for alle de tre skandinaviske landene, og har sånn sett et veldig godt utgangspunkt når de tilbyr samme pris i både Danmark, Sverige og Norge.

Men veien fra mulighet til å faktisk gjennomføre det er tydeligvis ganske lang, som Telenor og Netcom er et eksempel på. Ice.net skal derfor ha all ære for ikke å ha utnyttet muligheten til å skvise brukerne, men i stedet tilby fri bruk for 398 kroner måneden uansett land.

Gleder seg til fellesferien

Foreløpig viser Telenor og Netcom få tegn til å ville slakte melkekuen. Tall fra operatørene viser at det renner inn med nye datakunder hos begge, og muligheten til å tyne disse litt ekstra når fellesferien setter i gang er nok fristende. Netcom har såvidt varslet at de vil senke dataprisene i Europa, men veien fra det til én pris for hele Skandinavia er lang.

Svaret fra deg som kunde må derfor være kort og brutalt: Bytt operatør! Skal du på ferie i sommer, eller reiser du regelmessig til Danmark og Sverige og ønsker mobilt bredbånd? Bytt til Ice.net eller Tele2. Uten kunder klarer ikke disse operatørene seg i kampen mot de store.Nå må norske kunder gi et tydelig signal om at fastpris over landegrense er noe man ønsker.

Les også: Ice ser mot 14,7 Mbps >>
Les også: Surf fritt i Norge og Sverige med Tele2 >>

Simen J. Willgohs
Journalist, Amobil.no

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen