Test

Stolthet og fordom

Se større versjon og flere bilder
Når vind og kjoler kombineres oppstår vakre bilder. Foto: UIP

Stedet er 1800-tallets England. Vi møter unge miss Elisabeth Bennet (Keira Knightley), lett spaserende på en engelsk slette, lesende på en bok. Hun er en kvinne, som tross sin unge alder går sine egne veier. Elisabeth, eller "Lizzie", har ben i nesen, og er ulik sine fire andre giftesyke søstre.

Nabokrangel med en vri

Når deres mor, fru Bennet (Brenda Blethyn), får snusen i at det er flyttet inn en rik ungkar i et gods like ved, er lykken komplett for de giftesyke. Det hvines, hyles og knises i kriker og kroker i påvente å hilse på rike Mr. Bingley (Simon Woods). Elisabeth derimot, tar det hele med ro, og overvåker sine søstre med en smule oppgitthet over deres til tider skamløse oppførsel. Hennes far, Mr. Bennet (Donald Sutherland) er patriarken som prøver så godt han kan å holde det hele under kontroll, med mer eller mindre hell. Noen ganger fremstår han som en dott i kvinnenes vold, men til syvende og sist er det han som bestemmer.

På et lokalt ball er tiden kommet. Et følge på tre skrider inn i den overfylte dansesalen, det er Mr. Bingley, hans søster og Mr. Darcy (Matthew MacFadyen). Til fru Bennets store glede faller rikmannen for hennes eldste datter Jane (Rosamund Pike). Elisabeth, som er nest eldst, kommer med en gang på kant med arrogante og kjølige Mr. Darcy. Men kan det kanskje tenkes at skinnet bedrar? Vel, det ville ikke blitt den berømte kjærlighetshistorien hvis ikke. Kjærligheten møter motgang, intriger og løgner før den omsider slår rot.

Britisk sosialpornografi

Se større versjon og flere bilder
Alle Bennet-søstrene samlet på ett fat. Foto: UIP

Dette dramaet er basert på Jane Austens romantiske klassiker med samme navn, og lever mer enn godt nok opp til boken. Skuespillerne gjør en god jobb i å portrettere de ulike karakterene. Spesielt Keira Knightley og Matthew MacFadyen er perfekte som stae Elisabeth Bennet og snobbete Mr Darcy. Knightley og Macfadyen greier å skape en troverdighet i stemningen som er mellom disse to karakterene, som i en slags aristokratisk katt-og-mus-lek. Macfadyen er ikke den kjekkeste mannen i gata, med sitt mutte ansikt og likegyldige oppsyn. Utover i filmen, etter hvert som publikum (og Elisabeth) blir kjent med han, blir han allikevel mer tiltalende og mindre uspiselig.

Bilde

Det er gjort flere filmatiseringer av denne historien, og den siste langfilmversjonen ble innspilt for 66 år siden. Nyinnspillingen har helt fantastiske bilder, og gode kulisser som gjør filmen troverdig. Sosieteten i 1800-tallets England får virkelig et ansikt i disse pompøse og naturskjønne omgivelser. En scene som kan nevnes spesielt er av Elisabeth som står på kanten av et stup mens vinden blåser omkring henne. Et vakkert og stemningsfullt øyeblikk som det er flere av i denne filmen.

Filmen vises i 16:9-format.

Stolthet og Fordom (2005)   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen