Stoltenberg hyler ut mot Jagland
Teknofil

Stoltenberg hyler ut mot Jagland

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Statsminister Jens Stoltenberg fikk mye medieoppmerksomhet da han gikk ut med en offentlig profil på nettsamfunnet Facebook. Her kan publikum følge statsministerens oppdateringer og stille han spørsmål om regjeringen og Arbeiderpartiets politikk. De som vil ha mer saftige oppdateringer bør derimot heller følge med på statsministerens Twitter-konto.

Kjøper absint i Praha
Twitter-kontoen med statsministerens navn er det nemlig ikke politikk eller valgløfter som kommenteres. Her ligger det kommentarer om Stoltenberg bør ta med seg absint hjem fra Praha, Torbjørn Jagland får refs for å ha sølt med makrell i tomat, og det kommer frem at Kongen i statsråd årlig arrangerer leken "Secret Santa". Her fikk Stoltenberg i år som i fjor en potet skal vi tro Twitter-oppdateringene skrevet i hans navn.


Helt uekte
Det hele er selvfølgelig en falsk profil med ukjent opphav. Pia Gulbransen har hovedansvaret for Arbeiderpartiets satsninger på sosiale medier og ifølge henne bør ingen tro at Stoltenbergs profil på Twitter er ekte.

- Det er åpenbart at denne ikke er ekte, men vi bør kanskje vurdere å få den fjernet, forteller hun Teknofil.

Gulbransen poengterer at det på samme måte fantes flere falske profiler i statsministerens navn på Facebook tidligere. Etter at det ble åpnet en offentlig profil har disse ikke medført noe problem.

- Slike ting har en tendens til å korrigere seg selv, mener hun.

Sponheim snakker ut om øl
Stoltenberg er derimot ikke alene om å ha falsk profil i sitt navn på Twitter. Både Venstre-leder Lars Sponheim og leder for FRP, Siv Jensen, har profiler som ser alt annet enn ekte ut.


Siv Jensen sin profil blir oppdatert hyppig, Sponheim sin har derimot ligget død etter følgende kommentar:

- Etter en lang dag i stortingskantina, og obligatorisk mandagspils med gutta, skal det bli greit med et par timer på øret.

Hos Venstre kan de bekrefte at denne profilen slett ikke er ekte. Du skal derimot ikke se bort ifra at den ekte varen vil dukke opp snart.

- Vi i infoavdelingen hos Venstre har i hvert fall ikke oversikt over en slik profil. Vi jobber derimot med å vurdere å lage slike profiler. Twitter er en såkalt "runner up"-kanal, men vi er opptatt av at en profil her ikke bare må bli et sted hvor vi preker politikk. Det må i så fall legges opp til at det skal kommuniseres, forteller informasjonssjef i Venstre, Steinar Haugsvær, til Teknofil.

Viktig at kommunikasjon er ekte
Venstre har så langt valgt å satse på Facebook, og flere av deres politikere har offentlige profiler her. Haugsvær er derimot ikke begeistret for at Sponheim representeres med en falsk profil på Twitter.

- Vi må se på hva vi skal gjøre med dette. Vi må ikke ligge ute med falske profiler på sosiale nettsteder. Det er svært viktig at kommunikasjon på disse plattformene er ekte, påpeker han.

Ikke alltid lett å skille mellom ekte og uekte
I Siv Jensen sin profil presiseres det at profilen er uekte i beskrivelsen, og i Jens Stoltenberg sin profil antydes det at profilen ikke er den hele og fulle sannheten. Likevel er det ikke alltid like enkelt å vite hva som er ekte og hva som er falskt på nett.


Helga Pedersen er nemlig representert med en profil som hun jevnlig oppdaterer. Ifølge Gulbransen hos Arbeiderpartiet er dette fiskeriministerens ekte profil som hun selv oppdaterer. Blant politiske oppdateringer og kommentarer ligger det også personlige utsagn som "Jeg heier på Snåsamannen". Det blir da ikke helt enkelt å skille mellom hva som er ekte profiler av norske politikere på nett som skal tas alvorlig, og hva som er falske. Derimot er det sikker at stadig flere politikere vil innta nettet frem mot valgkampen, både på Twitter og Facebook.

- Vi jobber med å lansere nye nettsider for Arbeiderpartiet de kommende ukene. Vi vil da legge inn RSS-feeder for de politikerne som har profil på Twitter. Dette er et område vi vil satse på, og det vil bare komme fler og fler profiler med våre politikere her, opplyser Gulbransen.

Mon tro om det da blir enklere å vite hva som er falskt og hva som er ekte blant politikerprofiler på nett.

Hva er Twitter?
Aner du ikke hva Twitter er? Twitter er en enkel mikrobloggingstjeneste hvor du kan legge ut enkle oppdateringer fra din datamaskin eller mobil. Meldingene kan så leses av andre på internett, litt som en forenklet utgave av Facebooks statusoppdateringstjeneste. Tjenesten er gratis og du kan enkelt opprette en konto på Twitter.com. Her kan du følge oppdateringer til både venner, ukjente, kollegaer, politikere, magasiner og organisasjoner.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen