(Bilde: Nvidia)

Stoler ikke på resultatene fra Windows 8

Klokken i operativsystemet lar seg lure av overklokking.

Et av de største overklokkingssamfunnene på nett, HWbot, har nå annulert alle målinger gjort på Windows 8, og de har blokkert for nye innlegg. De har nemlig funnet en feil i operativsystemet som gjør at man ikke kan stole på testresultater etter overklokking.

HWbot har ved gjentatte forsøk sett nærmere på fenomenet, der hastigheten på selve klokka i Windows 8, RTC (Real Time Clock), endrer hastighet når du fikler med bushastigheten på prosessoren din.

Trege bushastighet gir tregere klokke

I et av eksemplene startes maskinen opp med bushastigheten satt til 130 MHz med en multiplikator på 32x. Ved å endre bushastigheten inne i operativsystemet til 122 MHz og sette multiplikatoren til 34x, vil ikke RTC henge med i svingene, selv om klokkefrekvensen på prosessoren er tilnærmet lik etter justeringen.

Resultatet er at klokka går rundt seks prosent saktere enn hva den burde ha gjort. Ved å endre bushastigheten til et høyre tall, vil klokken gå raskere enn hva den skal. Ergo begynner det å bli vanskelig å si hvilke testresultater som faktisk kan sammenlignes.

Feilen gjelder kun når du endrer busfrekvensen på prosessoren etter at du har startetmaskinen. Utfører du endringene i BIOS vil du altså være på den trygge siden, men HWbot aksepterer likevel ikke resultater skapt på Windows 8 i skrivende stund.

Intel har sluppet sin nye generasjon prosessorer
Men kun en av de nye Haswell-modellene lar seg overklokke.

(Kilde: HWbot)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen