Stjernespekket Nordic Light

Det er femte år på rad at Nordic Light International Festival of Photography i Kristiansund arrangeres. Selv om alle gode ting er tre, blir festival nummer fem litt av en festival. Da programmet var nesten ferdig og gjestelisten i ferd med å spikres på veggen, dukket det opp et siste navn. Og hvilket navn! Elliott Erwitt, en av de store gatefotografen i generasjonen Lee Friedlander, Robert Frank og Diane Arbus, har festet Kennedy, Marilyn Monroe, en rekke by-ansikter og enda flere bikkjer til den kollektive hukommelsen.

Les også: Anton Corbijn til Nordic Light

Foto: Elliott Erwitt
Foto: Elliott Erwitt

Les også: Marc Riboud til Nordic Light 2010

"Some people think I’m dead cause I’ve been around for so long"

Til tross for sin godt voksne alder er fotografen fortsatt aktiv. I en verden hvor det meste skal defineres, ønsker han helst å ikke sette seg selv i en bås:

"I wouldn`t call myself anything. I don’t wake up in the morning and think I’m going to be funny or anything like that".

Les også: Programmet er klart - nesten

Det nærmeste han kommer av definisjon er det å være håndverker av den gamle sorten: En Leica, en film, og et ønske om å ta fine bilder.

Man kan kanskje si at bildene hans med en rett-rundt-hjørnet-virkelig viser en noe søtere virkelighet enn hva flere av hans kollegaer i Magnum Photos gjør. Selv om han ved gjentatte tilfeller har nektet for å formidle et politisk budskap, inneholder en stor del av bildene hans nettopp dette. For eksempel det ikoniske bildet hvor en mørkhudet mann drikker av en slitt vannfontene for fargede, eller bildet av en røykende Kennedy full av tro på framtiden og tre år senere en ulykkelig Jacqueline ved sin manns kiste dekket av striper og stjerner.

Les også: Kjærlighet og besettelse - intervju med Stuart Franklin

Elliott Erwitt er fotografen som er mer opptatt av hva, enn hvem, han har foran seg og Nordic Light er ikke lite stolte over at fotografen i 80-årene tar turen over til andre siden av havet for å skjenke festivalen et besøk. Publikum får en unik mulighet til å høre hans foredrag og til å se hans bilder.

Nordic Light 2010 foregår i Kristiansund fra 27. april til 1. mai, og billettene er nå lagt ut for salg og kan kjøpes på Billettservice.

Mer om Elliott Erwitt finner du på Wikipedia, og på hjemmesiden hans. Han har også en side hos Magnum, som du finner her.

NB! I all hovedsak er denne artikkelen sakset fra en pressemelding fra Nordic Light.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen