Stjeler GSM-diesel

Nigerianske mobiloperatører står overfor spesielle utfordringer når de skal bygge ut GSM-nettet, skriver Olusola Ilori, en telekommunikasjonsingeniør i hovedstaden Lagos, på nettstedet AllAfrica.com. I tillegg til tung skattlegging, har tyveri av kraft fra basestasjoner blitt et stort problem i det afrikanske landet, skriver Ilori.

Å bygge ut et mobilnett i et land med en fra før dårlig infrastruktur byr på en del problemer. I Europa er det vanlig at GSM-sendere er koblet til strømnettet. Dette kan være problematisk i grisgrendte strøk i Nigeria. Derfor har operatørene satset på å drive basestasjonene med dieselaggregater. Problemet er imidlertid at disse basestajonene ofte blir utsatt for dieseltyveri.

Diesel brukes til å drive fiskebåter, traktorer, lastebiler og andre maskiner som er nødvendige for at dagliglivet skal gå sin gang. Som i Europa, øker dieselprisen i Afrika. Dette fører til at de som vil tjene kjappe penger, alltids vil finne et marked for stjålet diesel.

Store utgifter
Mobiloperatører har i dag store lagre med diesel plassert ut ved landets basestasjoner. Bare 16,87 prosent av strømmen basestasjonene bruker leveres fra strømnettet, mens resten kommer fra dieselaggregater. Tall fra 2003 viser i følge Ilori at var mer enn 5600 aggregater utplassert rundt om i Nigeria. GSM-operatørerne hadde til sammen mer enn 84 millioner liter diesel til en verdi av over 255 millioner kroner (5 mrd NGN) på lager for å drive basestasjonene. En typisk basestasjon har minst to aggregater som bruker 5000 liter diesel hver dag.

Ilori skriver at de enorme utgiftene operatørene har til drivstoff ikke bare gir dem mindre inntekter, men også er noe av grunnen til at operatørene ikke senker prisene sine. Men det er ikke bare dieselutgifter som sørger for høye priser. Ingeniøren hevder at myndighetene i landet ser på mobiloperatørene som melkekuer, og dermed serverer dem skjulte skatter og avgifter. For eksempel ble skatten for å sette opp nye tårn og master nylig økt med mellom 1000 og 5000 prosent.

Operatørene tjener likevel nok til salt i maten. Dessuten har GSM-nettet gitt grobunn for over 120 000 nye forhandlere, distributører, leverandører og andre siden det ble åpnet i 2001. Det nigerianske GSM-markedet har potensiale til å generere mer enn 45 milliarder kroner ($7 mrd) til operatørene innen 2007. Det estimeres at de må bruke minst 20 milliarder kroner hvert år de neste fem årenene på å videreutvikle sin egen infrastruktur for å oppnå dette målet, i følge Ilori.

(Kilder: AllAfrica.com)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen