Stjal 10 millioner ved ID-tyveri

Datatilsynet advarte for en stund siden at alle nordmenn vil bli rammet av ID-tyveri i løpet av sitt liv. Nå begynner påstanden å bli virkelighet. Så langt i år har 10 millioner kroner forsvunnet ut av landet via slik kriminalitet.

Ifølge Aftenposten har kriminelle utnyttet seg av lønnsslipper, pass, førerkort og selvangivelser til uvitende nordmenn og laget ny identifikasjon i deres navn med sitt eget bilde. Med det nye ID-beviset har de bedt om lån i norske banker. Så langt i år har politiet oppdaget 12 tilfeller av slikt bedrageri. Til sammen forsøkte de kriminelle å få med seg 20 millioner kroner. De klarte å få tak i halvparten av summen som fort forsvant over Norges grenser.

- Dette er ikke venstrehåndsarbeid. De har en klar forretningsidé og kartlegger personer som har mye penger og eiendommer før de slår til, sier Gro Smogeli, leder i finansseksjonen i Oslo politidistrikt, ifølge Aftenposten.

Så langt har politiet klart å anholde tre personer som er mistenkt i forbindelse med saken, men de ser ikke bort i fra at flere vil bli arrestert i tiden som kommer.

Økende problem
Dette er neppe det siste tilfellet nordmenn vil oppleve av ID-tyveri. Problemet er tvert i mot økende ifølge Datatilsynet.

- Dette er et veldig økende problem. Vi sitter ikke på konkrete tall for hvordan dette sprer seg i Norge, men vi ser for eksempel en sterk økning i USA som nok vil spre seg hit, forklarer informasjonsrådgiver Trude Talberg-Furulund til Teknofil.

Et av problemene nordmenn møter er at mye av ID-tyveriet skjer via nett og lett kan spres utover grensene. Datatilsynet mener samtidig at nordmenn må bli mer oppmerksomme på at dette kan bli et problem.

- Nordmenn er i utgangspunktet veldig godtroende. Det har vært mye fokus på dette problemet den siste tiden som forhåpentligvis gjør mange mer oppmerksomme, men samtidig så er det få som forstår at dette er et reelt problem før det rammer dem selv, forklarer Talberg-Furulund.

Om du først blir rammet står du ikke kun i fare for å bli svindlet for svimlende summer, du risikerer også en enorm opprydningsjobb i ettertid.

Furulund henvise alle til å ta en titt på Datatilsynets tips og råd til både hvordan du kan forebygge, oppdage og bekjempe ID-tyveri, og hva du bør gjøre om du blir rammet. Ellers tipser hun også om at Teknisk museum for tiden har en egen utstilling om dette problemet, så om du tar turen dit kan du få mye informasjon på veien.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen