Test

Stille lys

Det er bekmørkt. Snart ser vi en ensom stjerne åpenbare seg. Så en annen. Stjernehimmelen lyser opp. Så begynner solen å stige i horisonten. Et stort slettelandskap kommer til syne. Velkommen til "Stille lys".

"Stille lys" er en dyp og inderlig skildring av en klassisk problemstilling: Hva gjør du når du som gift mann egentlig elsker en annen kvinne - og på toppen av det hele lever i gudfryktighet i et lite jordbrukersamfunn et sted på landsbygda i Mexico? Dette er regissør Carlos Reygadas` tredje film, og i likhet med de to andre vakte "Stille lys" stor oppmerksomhet i Cannes, selv om den ikke hentet hjem noen priser. Det gjorde den derimot på BIFF i Bergen 2007, der den vant hovedprisen.

Et rolig liv.
Et rolig liv.

Veiskille

Det sies at djevelen kan sees i detaljene. Med "Stille lys" er det omtrent motsatt. Her er det menneskenes godhet som skinner som lys gjennom ørsmå glipper i celluloiden. Her er alle figurene sympatiske og filmen har, som få andre filmer, ingen destruktiv antagonist.

Spesielt hovedpersonen Johan (Cornelio Wall) er lett å føle med. Han står ved et veiskille i livet, og han har ingen enkle valg. Enten så må han bli hos sin kone og tre barn, som han alle elsker. Eller så må han velge å forlate familien sin til fordel for en annen kvinne - en kvinne han føler en mye sterkere tilhørighet hos enn sin kone.

En kjerne av sannhet

Johan går en lang vei for å finne ut av seg selv og sine valg. Han møter mange trauste, men vise landsbyboere som alle kommer med råd. Dét kunne lett blitt en kavalkade av klisjeèr og utgåtte fraser om livet og kjærleiken. Men Reygadas hovedpersoner snakker med en klarhet som sjelden er å høre. Dialogen er strippet, og igjen er det kun en hard kjerne av noe som føles sant. For det er nemlig det man får inntrykk av - at alt som sies er sant.

Flotte bilder i
Flotte bilder i "Stille lys".

Skuespillet er underspilt, men velspilt. Det gjøres ikke et tydelig poeng ut av underspillet, men i starten føles det uvant og stivt. Men etter hvert som filmen skrider frem er det lett å verdsette kontrasten mellom de mektige følelsene og den rolige overflaten. Alt kommer til syne via detaljene, og det er nettopp fordi de emosjonelle utblåsningene aldri finner sted at filmen blir så rørende.

Nøktern

Fra før har regissør Carlos Reygadas laget to filmer som ikke bare er kjent fordi de er gode, men også fordi de er seksuelt utforskende. I "Stille lys" finnes det sexscener, men de handler ikke om sex. Filmen har også en over ett minutt lang kyssescene, som sikkert kan sees som erotisk, men som også er så mye mer. "Stille lys" er nøktern i sine skildringer. Samtidig har den en ærlig poesi over seg som inviterer til meditative stunder. Den meksikanske regissøren er ikke redd for å dvele lenge ved det han selv synes er vakkert. Han gir blanke i om han mister store deler av publikum - dette er ikke for alle, og det er ingenting i veien med det.

Konklusjon

"Stille lys" er en underspilt og langsom film om store, vanskelige valg. Her er ingen helter eller skurker - ja til og med rivalene har medfølelse med hverandre. Samtidig er den nydelig fotografert med lange stilrene tagninger som gjerne kan nytes helt alene - som små stunder med meditasjon.

Stille lys   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen