Still Microsoft spørsmål om Home Server

Alexander Bødtker, Hosting Solutions Specialist, Microsoft Norge
Alexander Bødtker, Hosting Solutions Specialist, Microsoft Norge

I mai i år ble Microsofts Windows Home Server 2011 sluppet, og blant ting som har vært diskutert mer heftig enn andre ting er valget om å fjerne «Drive Extender» som gjør det mulig å bruke flere harddisker som én lagringsblokk.

I tillegg er det sikkert en del skeptikere der ute som husker problemene med forrige versjon, der data ble ødelagt helt i starten. Hva har blitt gjort denne gangen for å sikre at slikt ikke skjer igjen? Kan vi trygt bruke WHS 2011 uten å være redde for dataene våre? Hvorfor kan vi ikke like gjerne bruke en serverversjon basert på Linux, det blir jo billigere? Spørsmålene er sikkert mange, og derfor fyrer vi igang et nettmøte.

Onsdag 1. juni var Alexander Bødtker, Hosting Solutions Specialist i Microsoft Norge, med oss for å svare på spørsmål fra våre lesere. Dessverre ble det ikke tid til å svare på alle spørsmålene som kom inn, men alle som ble besvart er listet under.

 1. WHS sin fremtid som medieserver

  Spørsmål fra Håvard:

  Har dere noen planer om å gjøre om WHS til en fullblods medieserver? I mine øyne sitter Microsoft på det som kan være grunnmuren i fremtidens medienettverk i husholdnigner verden over, men dere klarer ikke å utnytte dette.

  Dere burde se på produkter som Mediaportal 2, MyMovies.dk, tjenester som Justin.tv og Blip.tv og nettverk som Twit.tv, That Guy With The Glasses og Revision 3.

  Med produkter som Zune, WHS, WMC, WP7 og Xbox har dere en unik mulighet til å lage ett komplett nettverk som knytter sammen dagens TV-nettverk med fremtidens TV-nettverk og tilby kunder nøyaktig det de ønsker, men det ser ikke ut til at dere ønsker å gripe denne muligheten.

  Jeg har noen ideer rundt hvordan ett slikt produkt bør virke så om dere er interresert er det bare å fortelle hvor jeg kan sende de.

  Svar:
  Hei Håvard,
  Takk for spm. Slik Microsoft ser det er jo WHS en mediaserver/hub allerede, men forstår at du ønsker en enda tettere integrering av alle våre media-produkter + evt 3dje part. I tillegg er det jo mye spennende som skjer rundt Cloud og hvordan dette burde kunne gi økt verdi for WHS, tilgang til media osv. Regner med at WHS vil spille en brikke i dette spillet, men ser nok Cloud som en ny mulighet i seg selv. Det bør ikke være noen tvil om at Microsoft ønsker å tilby brukere mer ifm media og i den sammenheng ville det vært interessant å høre hvilke tanker du har gjort deg her. Ta gjerne kontakt.
  Mvh,
  Alex Bødtker (abodtker@microsoft.com)
  Besvart: 1. juni 2011 12:02
 2. Linux vs WHS 2011

  Spørsmål fra Torjei:

  Hvis jeg ville ha bygget meg en filserver/NAS for bruk på hjemmenettverket mitt. Ville da WHS 2011 vert et godt valg? Og hva funskjoner støtter så WHS 2011 i forhold til NAS? Er disse funskjonene bedre en f.eks. FreeNAS?

  Svar:
  Hei Torjei,
  Ja, jeg mener selvsagt at WHS er et godt alternativ for deg :-) WHS som NAS/hjemmenettverk kan bl.a. gi deg:
  • Familiens digitale minner organiseres på ett sted; enkel tilgjengelig
  • Daglig back-up av alle hjemmePC-ene – helt automatisk
  • Enkel gjenoppretting av tapte filer eller til og med hele PC’er (opptil 10 devicer)
  • Fullstendig tilgang til alle tilkoblede PC-er
  • En personlig tilpasset webadresse hvor du kan dele bilder og hjemmevideoer
  • Enkel og rask installering
  • Utvidbar lagringsplass for fremtidig bruk
  • Innovative tredjeparts-applikasjoner (se bl.a. www.wegotserved.com)
  Ta gjerne kontakt for mer detaljer og oppfølging rundt dette.
  Mvh,
  Alex Bødtker (abodtker@microsoft.com)
  Besvart: 1. juni 2011 12:09
 3. Fordelene med WHS11 er?

  Spørsmål fra Tom Blantern:

  Hvorfor skal vi kunder velge WHS11 og ikke Linux sin serverbasert?

  Hva er fordelene og ulempene med WHS11?

  Svar:
  Hei Tom,
  Se også svaret mitt tidligere vedr. fordeler med WHS, men to argumenter man kan trekke frem vs. Linux er image based back-up (auto) og at fundamentet er Windows Server som gjør det mulig å bygge tilpasning og nye løsninger til.
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 12:12
 4. Oppgradering

  Spørsmål fra Jan Kenneth:

  Hvordan vil muligheten være for oppgradering fra eldre WHS versjon til WHS 2011? Bør eventuelt alt av data kopieres ut på ekstern disk først?

  Svar:
  Hei Jan,
  Skulle gjerne ha sagt "ja" her, men faktum er desverre NEI; ingen direkte oppgradering fra WHS til 2011-versjonen...
  Desverre.
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 12:15
 5. For DIY eller kun OEM?

  Spørsmål fra nebrewfoz:

  Vil det være mulig for 'system builders' - de som snekrer sin egen server - å få kjøpt WHS 2011, eller vil den være reservert OEM'er som produserer komplette systemer for videresalg?

  Svar:
  Hei,
  Det jeg har fått vite her er at "OEM and System Builder licenses are available", dvs at det skal finnes lisenser og muligheter for både kjøp og bygg.
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 12:18
 6. MKV-filer og media streaming

  Spørsmål fra Håvard:

  Hva er det Microsoft har imot MKV-konteineren? MKV er overlegen MP4 og AVI på flere måter, men likevell virker det som om Microsoft ikke er interresert i å støtte denne overhodet.

  Hvorfor har dere ikke lagt inn støtte for mkv-filer i Smooth Streaming serveren som kommer med WHS 2k11? Har dere planer om å støtte dette med en "Power Pack"?

  Svar:
  Hei,
  Som nevnt tidligere så må jeg komme tilbake til de mer tekniske spm deres, så bare ta kontakt med meg via mail.
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 12:19
 7. Tilgjengelighet

  Spørsmål fra Mikael:

  Hvor i Norge kan jeg kjøpe WHS 2011 nå for tiden? Har leitet litt og ikke funnet den.

  Svar:
  Hei Mikael,
  WHS kan kjøpes i de fleste datakjedene våre. Se følgende nettside for forhandlere: http://www.microsoft.com/norge/windows/products/winfamily/windowshomeserver/buy.mspx
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 12:24
 8. Pris

  Spørsmål fra Troll:

  Hva blir prisen?

  Svar:
  Hei,
  Prisen på Home Server ser ut til å ligge på rundt 1100,- for en OEM lisens (ex. hardware) hos forhandler. Sjekk priser og tilgjengelighet her: http://www.microsoft.com/norge/windows/products/winfamily/windowshomeserver/buy.mspx
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 12:27
 9. Korfor bruke Windows Home Server?

  Spørsmål fra Espen Lund:

  Hei, det er slik at leiligheten min har fått tilgang på fiberinterett nå og eg vurderer å sette opp blant anna FTP og VOIP Server. Er det noen merkbare forskjeller om eg hadde kjørt disse serverene på Windows 7 enn Windows Home Server?

  Eg har ikkje møtt på noen problemer enda, dessuten er det ikkje mange brukerer av serverene mine. Stasjonær Pcen min er godt utstyrt med 4 kjerner, og fleire gigabytes med ram.

  Svar:
  Hei Espen,
  Vel, de mest brukte argumentene for WHS vs. bare egen PC (uansett hvor kraftig etc.) går på
  - tilgjengelighet uavhengig av device
  - alltid back-up og sikker data, automatisk
  - sentral admin og organisering av sine PC'er osv
  - ha en digital media hub for all sin media og devicer som skal ha aksess til dette
  ++
  Håper dette gav deg litt input.
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 12:30
 10. WHS 2011

  Spørsmål fra Tor Fredrik:

  Hvilke muligheter har WHS for ekstern kontroll innebygget i seg (ikke med tredje parts software)? Hvilke muligheter for synkronisering av data gir det meg over vanlig win7 eller andre operativ system.

  Svar:
  Hei Tor Fredrik,
  Er ikke helt sikker på om jeg forstår hva du mener med ekstern kontroll, men WHS er jo laget for å være et sentralt område for admin av alle sine hjemme- og mediadevicer. Synkroniseringsfordelen som WHS har er jo at den kan gå på tvers av disse devicene og tar auto back-up.
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 12:33
 11. Er WHS en sikker server?

  Spørsmål fra Alfred:

  Windows home server står i mange tilfeller tilkoplet internett 24/7/365, enten direkte, eller bare beskyttet av en hjemmerouter. Hva gjøres for å overvåke at hjemmeserveren ikke blir kapret av hackere? Hvordan kan en eier oppdage sånne problemer?

  Svar:
  Hei Alfred,
  WHS er så vidt jeg vet en sikker server ja :-), men forstår spm ditt. WHS sverger til 3dje parts sikkerhetssoftware utover det som ligger default i Windows Server (som WHS er bygget på), men vet desverre ikke så mye mer enn det. Ta gjerne kontakt for oppfølging.
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 12:34
 12. Hva skjer dersom en harddisk skulle takke for seg?

  Spørsmål fra Alfred:

  Hvordan kan man beskytte sine data mot harddisk feil nå som drive extender er tatt bort fra WHS 2011? Er den innebygde muligheten for backup til ekstern disk videreført i denne nye versjonen av WHS?

  Svar:
  Hei Alfred,
  Ja, slik jeg forstår det er funksjonaliteten "data duplication" videreført og man skal fortsatt kunne ta ekstern back-up også. Det er dette med harddisker av forskjellig størrelse som visst er borte.
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 12:40
 13. Bedre enn god NAS?

  Spørsmål fra Tore:

  Har selv en HP MediaSmart som begynner å bli klar for utskiftning, men nye NAS-bokser har i det siste blitt svært bra remote tilgang og klientbackup.

  Hvorfor skal vi velge en dyr WHS 2011-løsning fremfor en NAS-boks?

  Svar:
  Hei Tore,
  Litt vanskelig å svare på dette iom at en "god NAS" er ganske subjektivt :-) Hva er det du konkret trenger NAS eller WHS til er vel det rette spm å stille, og se på argumentene for hver av dem. For WHS har jeg tidligere gitt et par klare argumenter og som forhåpentligvis har verdi = prisen man betaler for det. Hvis ikke er jo svaret ganske enkelt, eller? (Håper svaret er WHS, selvfølgelig!).
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 12:43
 14. Kompabilitet med programmer lagd for win7/vista

  Spørsmål fra Tom Stave:

  Kan WHS 2011 kjøre programmer som er lagd for Windows 7/Vista?
  Hva med drivere? Vil drivere som er lagd for Windows 7/Vista fungert på WHS?

  Svar:
  Hei Tom,
  Ja, det er jo samme platform i bunn på disse løsningene så her skal det være full kompatibilitet mellom Win7/Vista og WHS.
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 12:45
 15. Forskjellen på windows server og home server?

  Spørsmål fra anonym:

  Kan du si hva forskjellen er på home server 2011 mot windows 2008 R2 server?

  Jeg har lenge kunne ønsker meg et alternativ for windows 2008 server til privat bruk, fordi jeg syns både nettverk og høy gigabit hastighet har vært interiserende, men å betale 5000 kr for en windows 2008 server lisens, er dyrt.

  Technet er ikke lov å bruke til daglig bruk av arbeidstasjoner selv privat.

  Ser ikke noe vits i en mediacenter fildelingserver når denne ikke har AD/DNS eller funksjoner som kan gjøre windows 7 ultimate bedre alternativ.

  Svar:
  Hei,
  Selv om de begge er bygget på samme teknologi er det stor forskjell på WHS og WS2008, og noen av de viktigste har du jo selv påpekt: WS er en server plattform for bedrifter med full AD/DNS funk, forretnings-applikasjoner, gir mer-verdi med Win7 klienter m.m. Det gjør jo ikke WHS iom at den er ment for hjemmebruk eller et enkelt hjemme-kontor. Likevel tilbyr WHS viktig funk som back-up, admin av klienter, media-streaming osv, dog den skal ikke sees på som en erstatning for bedriftsproduktet WS2008. Alt kommer altså an på behovet ditt og hva du ser etter i det du produktet du søker. Det finnes jo også forskjellige versjon av WS2008, muligens kan en av dem dekke behovet ditt?
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 12:55
 16. Drive Extender

  Spørsmål fra Pål:

  Drive Extender er den eneste grunnen til at jeg kjøpte meg Home Server. Dette ble fjernet fra 2011 versjonen. Hvorfor tok Microsoft dette valget? Hvorfor tar ikke Micosoft inn over seg all kritikk som har kommet på alle verdens forum og ordner det slik at Drive Extender blir en funksjon som kan velges om man selv har lyst?

  Svar:
  Hei Pål,
  Har hørt argumentet og kommentaren din før, så den er vel mottatt av Microsoft. Hvorfor de har valgt å fjerne DE i ny versjon vet jeg desverre ikke, men tilbakemelding jeg får er at noe funksjonalitet ligger fortsatt i WHS (data duplication fortsatt mulig), mens resterende funk skal være tilgjengelig via 3dje part (usikkert hvilken 3dje part...). Følg gjerne opp med meg hvis svaret ikke er godt nok for deg.
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 12:58
 17. WHS versus Linux/UNIX

  Spørsmål fra Stig:

  Lurer på hva WHS kan tilby som man ikke kan få med Linux/UNIX. I f.eks. Solaris finnes det et filsystem, ZFS, som inneholder funksjonalitet (snapshot, alltid konsistent, 128bit, feilrettingsmekanismer) NTFS bare kan drømme om). Og forresten, hva slags IT-utdannelse har du?

  Svar:
  Hei Stig,
  Er såpass ny i rollen som eier av WHS så kjenner for lite til Linux/andre løsninger at jeg ikke tørr svare deg på det utover det som er nevnt av argumenter/fordeler for WHS. Sjekk ut gjerne ut http://www.microsoft.com/norge/windows/products/winfamily/windowshomeserver/default.mspx for mer informasjon om produktet og test det ut i beta versjonen som nå er tilgjengelig. Mulig det er akkurat hva du er ute etter :-)
  Hva gjelder utdannelse så er jeg utdannet Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 13:01
 18. Oppgradere fra V1, 64bit?

  Spørsmål fra Knut Helberg:

  Bør jeg oppgradere fra Home Server v1 til 2011 versjonen? Hva er de største nyhetene/forskjelene?

  Er 2011 kun 64bit?
  Tror jeg må ha ny hardware i så fall.

  Svar:
  Hei Knut,
  Den største nyheten i 2011 er egentlig plattformen, dvs at vi bygger den på WS 2008 R2, ikke WS 2003. Bedre ytelse og flere muligheter via 2008. I tillegg er media streaming sterkt forbedret fra tidligere versjon, noe som har vært sterkt etterspurt.
  WHS 2011 er kun tilgjengelig i 64bit ja.
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 13:05
 19. Beta versjonen. vil vi kunne "oppgradere"?

  Spørsmål fra Kristian Myklebust:

  vi som kjører betaversjon eller R2 prøveversjon.. vil vi enkelt kunne migrere over til den endelige versjonen uten å måtte installere på nytt?

  Svar:
  Hei Kristian,
  Også her ønsker jeg å si ja, men svaret er nei: det kreves en clean install for oppgradering fra både gammel WHS og beta-versjon.
  Desverre...
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 13:08
 20. Lansert men ikke til salgs?

  Spørsmål fra Ole:

  Hei, hvorfor er det ikke mulig å kjøpe WHS 2011 i noen (nett)butikker i Norge. Når vil det evt være mulig å få kjøpt WHS 2011 i Norge?

  Svar:
  Hei Ole,
  Vel ja, den har blitt lansert, men ikke enkelt tilgjengelig ennå... Microsoft har noe som heter Released to Market (RTM) og General Availability (GA), der førstnevnte er releasen, men GA er når den er alment tilgjengelig (les: de fleste forhandlere). GA er ofte senere enn RTM, og etter det jeg har fått vite er GA neste uke og vi bør kunne se WHS 2011 produkter tilgjengelig etter det.
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 13:15
 21. Programvare

  Spørsmål fra Gerard:

  Hei , hva er det offisielle navnet/kode på nye WHS 2011 slik at jeg kan bestille ?

  Svar:
  Hei Gerard,
  Det enkleste tror jeg er å søke på Windows Home Server hos forhandlerne og bli dirigert til riktig side for kjøp/oversikt. Evt kontakt distributører eller hardware-leverandører for mer info.
  Mvh,
  Alex Bødtker
  abodtker@microsoft.com
  Besvart: 1. juni 2011 13:18

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen