Steve Jobs presenterte verdens raskeste PC

Under åpningstalen til Worldwide Developers Conference (WWDC) gav Apple-sjef Steve Jobs en presentasjon av den neste oppdateringen av OSX, versjon 10.3 med kodenavn Panther. Panther har 100 nye funksjoner, og under åpningstalen ble vi presentert for noen av dem, deriblant raskere PDF-leser, innebygd faks i Mail, den lenge etterlengtede muligheten for å kunne merke mappene med farger (labels) og Exposé, en ny, enkel måte å få oversikt over de åpne vinduene på.

For å begynne med sistnevnte, exposé, så kan du med et tastetrykk enkelt se enten alle åpne vinduer og velge hvilket vindu du vil jobbe med, du kan se alle åpne vindu innen et program, eller du kan få alle programmene til å flytte seg til siden slik at du ser skrivebordet. Dermed slipper du å hjemme/minimere alle programmene når du for eksempel trenger en fil på skrivebordet. Videre har Panther en ny måte å finne frem i filene på harddisken på. Eller for å være helt korrekt, så er det ikke en ny måte, du er vant med den fra blant annet iTunes. Med Panther kan du velge mappene du vil ha helt til venstre i vinduet, og når du merker en mappe, får du opp innholdet. (mens du tidligere måtte velge harddisk-brukere-navnpåbruker-filene dine). Du finner også en søkefunksjon som i iTunes, der du kan søke etter filnavn. Panther har også en funksjon som kalles FileVault, og går ut på at operativsystemet krypterer alt i hjem-mappen din når du lagrer det der, uten at du merker noe til det. Like enkelt dekrypteres filene uten at du merker det når du skal åpne dem igjen, noe som fører til økt sikkerhet. Med Panther vil du også enklere kunne skifte mellombrukerne på en elegant måte. Ved et klikk øverst i høyre hjørne velger du bruker, og hele skrivebordet dreier elegant rundt til neste brukers skrivebord. Hvis brukeren er passordbeskyttet, blir du bedt om å oppgi passord før du kommer inn på brukeren. Panther vil også inneholde Font Book, et lite program for å enkelt kunne organisere fontene på Macen din, og automatisk synkronisering mot iDisc.

Den siste oppdateringen, og kansje en av de oppdateringene som Apple var mest stolte over, var den nye versjonen av iChat, iChat AV. Med iChat AV kan du i tillegg til å skrive tekst med venner og kolleger, nå også snakke med dem, også se dem mens du snakker. iChat AV vil ifølge Apple gjøre arbeidsdagen mye enklere for folk, når du nå kan nå kolleger og snakke med dem via internett eller lokalnettverk. iChat er nå tilgjengelig i en betaversjon for OS 10.2 Safari, som varer til nyttår. Deretter kan du enten kjøpe iChat AV for 29$, eller oppdatere til OS 10.3 Panther, der iChat følger med. I forbindelse med lanseringen av Panther, lanserte også Apple et lite webkamera, iSight, som kobles til via firewire, festes på toppen av skjermen der et webkamera hører hjemme, og sender bilder og lyd gjennom iChat AV. iSight er nå tilgjengelig fra Applestore, og koster 1390kr. Foreløpig er det bare Mac-brukere med iChat AV som kan dra nytte av lyd- og bilde konferanser via iChat, men som Steve Jobs sa det, så vil det kanskje bli mulig å kommunisere med brukere av andre operativsystemer etter som de kopierer det Apple har gjort. iChat bruker vanlige standarder for audio og video.

Siste del av åpningstalen brukte Steve til å presentere en annen viktig nyvinning for Apple; Nye PowerMac G5 med 64bits prosessorer og opp til 8GB DDR SDRAM, som ifølge Apple er den raskeste personlige datamaskinen i verden. Mer om den nye PowerMac G5 finner du på Apples nettsider.

Apples Nye Power Mac G5

Foto: Apple

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen