Stengte ny musikkbutikk etter 10 000 nedlastinger

Apple innså for sent at de hadde godkjent en konkurrent.

Den tidligere musikkstorheten HMV (His Master’s Voice) sliter i motvind om dagen. Gleden var derfor stor hos platebutikkjeden over å ha fått på plass en iPhone-app som støttet nedlasting av musikk i appen.

Suksessen lot heller ikke vente på seg. Over 10 000 har lastet ned appen siden den ble lansert 17. september.

Både iOS og Android-versjonen av appen lar brukerne gjenkjenne sanger ved hjelp av lyd- og billedgjenkjennings-programvare. Appen lar også brukerne laste ned musikk til mobilen.

Det er dette siste Apple vil sette en stopper for. Da HMV ikke svarte raskt nok på Apples krav om å fjerne funksjonen som åpner for nedlasting av musikk, fjernet Apple hele appen fra App Store et døgn senere.

Kan være vanskelig å få Apple dømt

De som allerede har lastet ned appen vil kunne bruke den som normalt, men HMV fortviler. De mener dagens versjon av appen er den samme om Apple godkjente i september.

Ifølge The Guardian svarer Apple at appen har brutt med retningslinjene i App Store, nærmere bestemt mot forbudet mot å bruke en app til å selge varer eller tjenester som kan brukes utenfor appen.

Per i dag er det antatt at Apple har om lag 70 prosent av markedet for nedlasting av musikk. Den britiske organisasjonen for butikker i underholdningsbransjen mener Apples behandling av HMV-appen viser at det ligger alvorlige hindre i veien for konkurransen i markedet for digital underholdning, og ber Apple revurdere sin linje.

Advokater med konkurranserett som spesialfelt peker på at selv om Apple har en dominerende stilling innenfor digital nedlasting, er selskapet en minoritetsaktør i smarttelefonmarkedet. Det kan derfor være vanskelig å få en fellende dom for misbruk av dominerende markedsposisjon.

Les mer: Apple kan miste Hollywood-dominansen

(Kilder: BBC, The Guardian)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen