Stenger dørene på grunn av pirater

Stefan Herwig, en av selskapets grunnleggere, forklarer i et langt, åpent brev på selskapets nettsted hvorfor de har besluttet å kaste inn håndkleet til sommeren. Plateselskapet er nemlig ikke gått konkurs:

– Jeg synes vi har gjort det bra de siste sju årene; vi har ikke sløst med penger, og vi har utgitt en rekke svært bra plater. Men det har i grunn alltid vært dårlig med penger, og i fremtiden blir ikke dette akkurat noe bedre. Selv om vi fortsetter å produsere og vil utgi profesjonelle CD-er av høy kvalitet, vil antall solgte plater fortsette å gå nedover. Hvert eneste album vil representere en stadig økende finansiell risiko, skriver han på nettstedet dependent.de.

Nordmennene i Pride and Fall har kontrakt med det tyske selskapet Dependent.
Nordmennene i Pride and Fall har kontrakt med det tyske selskapet Dependent.

– Piratene truer

Herwig peker blant annet på et russisk nettsted for gratis nedlasting av musikk som et eksempel på denne risikoen han mener ødelegger for de små plateselskapene:

– Mens platesalget fra vårt band Seabounds "Double Crosser" ligger på cirka 2500 verden over i løpet av de første 2-3 ukene etter utgivelsesdato, kan man se at det samme albumet ble lastet ned hele 5000 ganger på kun syv dager fra det russiske nettstedet. Og enda verre, dette er bare ett av nettstedene som tilbyr nedlasting av piratkopiert musikk. Det finnes andre pirat-nettverk, som for eksempel Kazaa, BitTorrent, Morpheus, Shareazade også videre. Foreløpig har vi estimert at ulovlige nedlastinger slår ut lovlig kjøpte plater med en faktor på hele fem til en, skriver han.

Dependent-labelen har spesialisert seg i såkalt "electro-industrial, og har blant annet gitt ut plater med det norske bandet Pride and Fall. Herwig går sterkt ut mot de som mener fildeling er starten på en ny æra, hvor musikkdistribusjonen blir mer demokratisk, og som framelsker selvstendige artister og små plateselskaper:

– Et populært resonnement man ofte finner på ulike internett-forum fastholder at P2P-kulturen svekker de store plateselskapene mens den hjelper de selvstendige og små selskapene. Dette er, og det kan vi garantere dere, 100% tullprat. Selv om det finnes ærlige sjeler som først laster ned og deretter kjøper musikken, er disse presentert i et fåtall.

– Vi har fått nok

Herwig avslutter med å konkludere at det ikke bare er fordi det finnes piratnettsteder at Dependent stenger dørene; det er også fordi altfor mange mennesker ønsker å lytte til musikken uten å være villige til å betale.

– Hvis 60% av publikumet på en konsert kom seg inn dørene med stjålne eller falske billetter, ville arrangøren, bandet og administrasjonen gått konkurs i løpet av få uker. Vi har eksistert i flere år og samtidig vært fullt klar over at mye av musikken vår er stjålet, ikke betalt for, og nå har vi fått nok.

Les hele brevet her.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen