Stemninger

”Stemninger” er regissør Nuri Bilge Ceylans fjerde spillefilm. Ceylan er kjent for å bruke amatørskuespillere for å forsterke det autentiske og monotone ved vanlige menneskers liv, men dette er første gang han bruker seg selv om hovedrolleinnehaver. I tillegg er det kona hans (Ebru Ceylan) som spiller kjæresten til hovedpersonen. Filmen har fått et stilsikkert og personlig preg som sikret den en nominasjon til gullpalmen i Cannes.

Move like a butterfly, sting like a bee

Se større versjon og flere bilder
Regissør Ceylan spiller også hovedrollen i "Stemninger".

På de fleste måter er ”Stemninger” så langt unna Mohammed Alis rappkjeftede mitraljøseskudd som overhodet mulig. Allikevel beveger filmen seg litt på samme måte som Ali gjorde i ringen: først rolig og balansert, så med brå intense vendinger som her er med på å skyve handlingen fremover.

Vi følger et kjærestepar, Bahar og Isa, på deres uunngåelige ferd mot slutten av et forhold. Man forstår raskt at ikke alt er som det skal være. Isa, som jobber som foreleser på et universitet, er en kald og upersonlig mann som ikke makter å komme nært innpå sin kjæreste Bahar. Tilbake reagerer hun med uforståelig (eller ganske forståelig?) og til tider hasardiøs oppførsel.

Vi taes med rundt i deres trivielle, og ganske tomme, tilværelse; på middagsbesøk; på jobb; på stranda. Dette er mennesker på sitt mest menneskelige. Handlingen er drevet mer av stemninger (som tittelen tilsier) og av løse situasjoner enn av tradisjonell dramaturgi.

Mangfoldig foto

Kan mennesker egentlig forandre seg til det bedre? Eller er dette noe vi forteller oss selv slik at vi ikke skal miste motivasjonen til å leve? Slike problemstillinger utforsker Ceylan. Selvfølgelig, dette er en interessant problemstilling i seg selv, men paradoksalt nok gjør det også filmen forutsigbar fordi karakterene i filmen som regel gjør det vi forventer av dem. Ofte kan man gjette seg til hva som kommer til å skje. Heldigvis er scenene skrudd så finurlig sammen at det ventede ofte skjer på en annen måte enn antatt.

Se større versjon og flere bilder
Nær og ærlig foto preger "Stemninger".

Man får assosiasjoner til en mengde regissører mens man ser ”Stemninger”. Både Andersson (”Sanger fra andre etasje”), Kaurismaki og Jarmusch kan nevnes. Kameraet står ofte plassert på ett sted og forflytter seg kun når det er høyst nødvendig. Uansett hvor ubehagelige -for det er mange ubehagelige scener i ”Stemninger”- eller pinlige situasjonene er, så har vi ikke noe annet valg enn å kikke rett inn i jævelskapet. Ærlig, utilslørt foto kaller man det.

Heldigvis er det avvekslinger. Sammen med fotograf Gökhan Tiryaki tegner Ceylan opp mange flotte landskap og vi får oppleve en god gammeldags sightseeing ettersom filmen forflytter seg fra den ene tyrkiske naturperlen til den andre. Personlig er jeg ikke spesielt glad i naturbilder i seg selv, men her er bildene så godt integrert i både handling og tematikk at det ikke føles som et romantiserende grep.

Konklusjon

”Stemninger” er en, visuelt sett, spennende affære. Tematisk sett prøver Ceylan å vise oss hvordan forholdet mellom mennesker faktisk foregår i virkeligheten. Det er et interessant utgangspunkt, men dessverre blir det hele for forutsigbart, slik virkeligheten ofte også er.

Stemninger

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen