Statusrapport fra Nokia

Første del av Tech Update ble brukt på å fortelle om Nokias internett-strategi. Dette er mer eller mindre det samme vi har hørt om hele det siste året, og i så måte var det lite nytt. Nokias direktør for industrielt samarbeid, Mark Selby (bildet), presenterte en del ny statistikk, blant annet en oversikt over skandinaviske ungdommers brukermønster.

Tallene viser at danske ungdommer bruker internett-TV og mobil-TV mer enn andre ungdommer, mens norske ungdommer ligger en hel hestelengde foran når det gjelder bruk av sosiale nettverkstjenester som Facebook på mobilen.

Ingen avklaring om Music Store
Musikkbutikken Nokia Store ble beskrevet, og Nokia var åpenbart fornøyd med å ha åpnet i åtte land det siste halve året. - Dette er verdensrekord i utrulling av musikkbutikker på nett, sa Nokia, som også kunne fortelle at de ville åpne i en rekke nye laand de nærmeste månedene.

Men når de skal åpne i Norge vil de fremdeles ikke si noe om.

Det er en rekke problemer som må overvinnes når ulike industrier med ulike interesser skal samarbeide. Mark Selby viser frem et bilde av en vei som er sperret med bom. På utsiden av bommen ser vi hjulspor som tydelig viser at bilistene har funnet ut hvordan de skal komme seg ryndt dette stengselet. - Det er sikkert en dyr og kjempegod bom, men om folk vil fra A til B så finner de måter å komme seg til målet på, sa Selby.

Selv om folk har funnet veier utenom, så er det enkelte bedrifter, særlig i mediebransjen, som fremdeles tviholder på slike stengsler, sier Selby.


Nokia Maps på Internett
Ellers viste Nokia hvilken retning de går i når det gjelder Nokia Maps. Det nye her er integreringen av Nokia Maps i Ovi. Dette gir et kartverktøy på PC, ikke helt ulikt det vi kjenner som Google Maps.

Ved hjelp av mobiltelefonen kan du knipse bilder som igjen knyttes til geografisk informasjon og plasseres på et kart. De nye GPS-mobilene har slik geotagging installert, men du må selv gå inn i innstillingene for å aktivere denne løsningen. Eldre GPS-modeller, som N95, kan oppgradres til geotagging ved at du installerer et lite gratisprogram.

Deling
Deling via Ovi er fremdeles på beta-stadiet, og andre nettapplikasjoner som Sportstracker er foreløpig ikke integrert med Nokia Maps. Her brukes istedet Google Maps for å vise hvor bilder er tatt, eller hvor treningsturen din fant sted.. Delingstjenesten Mosh er heller ikke integrert i Ovi ennå.

På spørsmål om denne tjenesten også vil gjøre det mulig å dele musikkfiler som ikke er DRM-beskyttet svarer Nokia nokså unnvikende. - Vi ønsker ikke at folk skal gjøre det, sier musikkansvarlig i Nokia, Tommi Mustonen.

Business
Det nærmeste vi kommer en virkelig nyhet er presentasjonen av de nye Enterprise-modellene E66 og E77. Disse ble riktig nok vist i London på mandag, men nå fikk vi anledning til å trykke på dem selv.

En gjennomgang av funksjonene i de to viste at Nokia har gjort mye for å gjøre telefonen til et redskap både for jobb og fritid. Blant annet har den to ulike startsider. På den ene har du jobbapplikasjoner, oversikt over jobbmail osv. På den andre kan du legge programmene og e-postkontoene du bruker privat.

På spørsmål om det ikke ville være naturlig å åpne for to telefonnumre i en mobil som har to grensesnitt, svarer Nokia litt hemmelighetsfullt at denne modellen ikke har plass for to SIM-kort, men at de har innsett at det er en god idé.

Nokia har også jobbet med å gjøre mobilen sikrere. De nye E-modellene er klare for fjernadministrasjon, kryptering og fjernsletting.

Vi må medgi at de nye E-modellene er attraktive, og vi hadde virkelig ingen problemer med å betjene qwerty-mobilen E-71 med en hånd. Tastaturet har markerte knapper, og selv om telefonen er smalere enn E61, så er den enklere å skrive på.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen