Staten satser på tilgjengelighet
Teknofil

Staten satser på tilgjengelighet

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Fornyings- og administrasjonsdepartementet har lenge jobbet med å finne løsninger for at staten skal bli mer åpen og tilgjengelig. Det er nok to ord som vanligbis ikke forbindes med byråkrati. Nå gjør de praksis ut av planene.

Vil fungere på alle plattformer
Målet er i første omgang å gjøre statlige nettsider mer tilgjengelige. Forskjellige standarder og ulike løsninger gjør i mange tilfeller at statlig informasjon på nett ikke kommer frem til alle. I går gikk FAD ut og sa at nå skal lyd og video bli tilgjengelig samme hva slags plattform du benytter.

- Det er et demokratisk problem dersom folk ikke har lik tilgang til offentlig informasjon. Som innbygger skal du kunne forvente lik behandling, uavhengig av hvilken programvare og programvareplattform du som bruker har valgt. Nettbrukerne skal ikke tvinges til å kjøpe programvare fra spesielle leverandører for å få tilgang til offentlig informasjon og tjenester. Derfor satser regjeringen på åpne standarder, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys i en pressemelding.


Standariseringsrådet foreslår at staten skal benytte seg av det åpne formatet OGG ved publisering av lyd og bilde på nett. Dette er et format som kan benyttes samme om du bruker OS X, Linux eller Windows. Det har lenge vært et problem at mac- og linuxbrukere ikke har kunnet se lyd og video på offentlige sider. FAD vil sende rådets forslag til bred høring og regjeringen vil deretter avgjøre hvilke standard som skal tas i bruk.

Fremtidsrettet forslag
Foreningen Elektronisk Forpost Norge er svært fornøyde med forslaget Standariseringsrådet har kommet med. De karakteriserer det som fremtidsrettet.

- Dette er et fremtidsrettet og innsiktsfullt forslag. Ved at dette forslaget blir fulgt opp, kan vi ta store skritt mot et informasjons- og nettverkssamfunn der alle våre multimediadingser kan snakke med hverandre og fungere sømløst sammen, sier Thomas Gramstad, leder for EFN, i en pressemelding.

Rådet foreslår også at det benyttes PDF eller ODF når det offentlige legger ut dokumenter på nett eller sender disse per Epost.


Åpnet sitt mest populære program
Dette er ikke det første steget Staten har tatt for å bli mer åpen. I slutten av 2008 valgte de å åpne opp et av sine mest populære program. Skjemaet for utfylling av reiseregning var flittig benyttet både av privatpersoner og bedrifter. En nyutviklet versjon av programmet, som denne gangen også kunne anvendes på andre operativsystemer enn Windows, har staten valgt å legge ut helt åpent. Det betyr at programmet kan videreutvikles, endres og brukes fritt.

- Den nye reiseregningen er mye enklere og kjappere å bruke enn den gamle. Vi vil spare mange for mye tid, men det er sikkert en del ting vi ikke har tenkt på. Nå får vi se hva folk der ute kan finne på, sa Grande Røys den gang.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen