Star Wars-hånd blir virkelig

I filmer som "AI", kan maskiner tenke på samme måte som mennesker, og grensene mellom maskin og menneske er så godt som visket ut. Nå er det du hittil bare har sett på film på god vei til å bli virkelighet.

I Japan har forskere nylig greid å utvikle en hånd som kan bevege seg ved hjelp av et menneskes tanker. Når den er koblet til et menneske, er hånden i stand til å gjøre tre bevegelser; tegnene for stein, saks og papir.

Håndens kunstige intelligens er laget ved hjelp av såkalt fMRI-teknologi, eller functional Magnetic Resonance Imaging-teknologi. Forskerne plasserte testpersoner i en skanner. Testpersonene ble så bedt om å gjøre bevegelsene for stein, saks og papir med høyre hånd. Mens de gjorde disse bevegelsene, ble hjerneaktiviteten deres registrert og lagret.

De registrerte dataene ble deretter overført til en datamaskin som var koblet til den mekaniske hånden. Etter noen justeringer greide datamaskinen å etterlikne hjerneaktiviteten til testpersonene, og kunne kommandere robothånden til å utføre de samme bevegelsene.

En hånd som kan styres ved hjelp av tankekraft er et gjennombrudd for skapere av kunstig intelligens. Men også vanlige mennesker kan etter hvert nyte godt av tankestyrte maskiner. For eksempel kan stive proteser i plastikk være en saga blott, og handikappede personer kan få nye fleksible kroppsdeler.

Ulempen med fMRI-teknologien er at den foreløpig er forferdelig dyr og komplisert. Derfor vil det nok ta tid før kunstig intelligens basert på fMRI-teknologi blir hverdagskost.

(Kilder: Gizmodo, New Scientist Tech, I4U)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen