Star Trek - Captain's Log

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Siden "Star Trek" først dukket opp på fjernsynsskjermene under 1960-årenes andre halvdel, har det totale antallet serier- og stjerneskipkapteiner nådd fem. De mest kjente er nok fremdeles William Shatners rolle som James T. Kirk og Patrick Stewarts prestasjoner som Jean Luc Picard. Vi snakker med andre ord om ganske mange episoder, i tillegg til de ti filmene med "Star Trek". Med denne DVD-utgivelsene har skuespillerne som portretterte disse fem kapteinene fått velge sin respektive favorittepisode. I tillegg kommer to episoder fra hver serie som fansen har fått velge.

Lett blanding fra stjernene

Det er vanskelig å skulle gi en fullgod kollektiv oppsummering av 15 fjernsynsepisoder fra fem forskjellige serier. Vi snakker om alt ifra klassikere som The City on the Edge of Forever fra den originale serien til småartige obskuriteter som In Theory fra oppfølgerserien "The Next Generation".

Kostymene og settene var kanskje latterlige etter dagens standard, men det var ikke historiene.
Kostymene og settene var kanskje latterlige etter dagens standard, men det var ikke historiene.

Sitter du ikke på litt bakgrunnskunnskap om "Star Trek" fra før blir det også vanskelig å skulle sette seg rett inn i enkelte av episodene, som nettopp In Theory, da det ofte blir antatt at seeren kjenner disse karakterene og deres eventyr godt fra før.

Et annet merkelig valg som er gjort, da ifra fansens side, er å inkludere den siste episoden ifra både "Deep Space Nine" og "Enterprise", noe som gjør denne samleutgivelsen til et særs dårlig kjøp for uinnvidde. De mest innvidde tilhengerne av "Star Trek" eier nok allerede alt som finnes av episoder, som gjør boksen enda mer unødvendig.

Det som skal selge denne boksen til etablerte fans er tydeligvis ekstramaterialet, som i bunn og grunn kun er korte introduksjoner fra skuespillerne som spilte kapteinene, som ikke gir særlig økt innsikt i verken episodene eller "Star Trek" generelt. De fleste av skuespillerne velger nemlig å holde disse introduksjonene til maks et par minutter. William Shatner har sitt eget syn på hva et par minutter involverer, og har likesågodt invitert med seg Joan Collins og sitter i 20 minutter og prater om alt og ingenting. Informativt er det kanskje ikke, men underholdende er det absolutt.

Ting var bedre før

Med unntak av Patric Stewarts eget valg er episodene fra de to første seriene utelukkende av høy kvalitet. Episoder som The City on the Edge of Forever, The Enterprise Incident og Darmok er både engasjerende, tankevekkende og originale. Med andre ord klassiske eksempler på hva god science fiction skal være.

Star Trek - The Next Generation
Star Trek - The Next Generation" regnes av enkelte som den eneste verdige oppfølgeren til den originale serien.

Når du kommer til seriene "Deep Space Nine", "Voyager" og "Enterprise" blir derimot materialet mer variert. Episoder som Far beyond the Stars fra "Deep Space Nine" holder høy standard, men ingen av episodene fra "Enterprise" er verken særlig engasjerende eller friske, og viser klare tegn på idétørke fra manusforfatternes side. Episodene fra "Voyager" havner ett sted midt mellom det hele.

Om ikke annet står denne samlingen som et slags tverrsnitt av "Star Treks" historie, der du får en liten smakebit fra alle seriens inkarnasjoner. Samtidig gjør den seg også, takket være det tidvis uheldige episodevalget, ubrukelig som introduksjon for nye tilskuere eller de som er noenlunde ferske innen "Star Trek"-universet da vi kun får se to av seriene fra sitt beste. Det hjelper ikke med alt for avslørende seriefinaler av "Deep Space Nine" og "Enterprise".

Konklusjon

Har du sett nok "Star Trek" til å kjenne til alle seriene er neppe denne boksen noe for deg. Har du ikke sett noe "Star Trek" i det hele tatt, spør om du kan få kjøpe bare de første to platene, da de fungerer som en meget god innføring i både konseptet, i tillegg til å være friske, underholdende og tankevekkende. Er du blodfan og alt har det meste som finnes av "Star Trek" så må du vel ha denne og.

Star Trek - Captain's Log

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen