Stapper 16 kjerner i én prosessor

Prosessorbransjen har den siste tiden gått gjennom et trendskifte. Mens det før handlet om hvor mange ekstra MHz og GHz man kunne kjøre prosessoren på, er det nå økning av antall kjerner som hjelper bransjen å løfte ytelsen til nye høyder.

Hittil er det AMD som har ledet an utviklingen i antall kjerner, mens Intel har sakket bak. Selv Intels mest avanserte prosessor, Xeon, kjører ikke mer enn 8 fysiske kjerner. AMD har på sin side allerede fått ut en 12-kjerners prosessor: AMD Opteron 6100.

Allerede til neste år får vi se de første prosessorene fra AMD med 16 fysiske kjerner. Selskapet har utviklet en ny arkitektur med det treffende navnet Bulldozer, som ventes å gjøre det skarpt i den kravstore serverbransjen.

Strategien ser ut til å fungere bra. I et innlegg på AMDs blogg, skriver selskapets markedsdirektør for serverprodukter, John Fruehe, at de har blitt tatt på senga av hvor godt selskapets 12-kjernere selger i forhold til 8-kjerners prosessorer.

– Mange spurte oss hvem som i alle dager klarte å bruke 12 kjerner samtidig, men kundene våre har vist at de forstår verdien av kjerner, skriver Fruehe.

Fruehe tror at suksessen skyldes at kunder er interessert i å kunne kjøre flest mulig virtuelle maskiner på samme server, og at databaser og tyngre kalkulasjoner har mye å tjene på parallell prosessering.

– Flere kjerner er simpelten bedre, slår han fast.

Mannen i gata har nok ennå ikke det store behovet for en 16-kjerners prosessor. Til vanlig bruk pleier to kjerner å være nok, mens de ivrigste fantastene sverger til fire. Hovedutfordringen er at det er vanskelig å lage programmer som utnytter alle kjernene effektivt.

Les også: Slik bytter du prosessoren din

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen