Stallman slakter Chrome OS

Eric Schmidt, sjefen for Google, var fra seg av begeistring da han i forrige uke presenterte Google OS, som etter planen skal lanseres neste år. Schmidt har karakterisert lanseringen som en av de viktigste for Google, og han mener operativsystemet vil komme til å revolusjonere måten folk flest bruker en datamaskin.

Richard Stallman liker ikke Chrome OS

Richard Stallman grunnleggeren av Free Software Foundation og hovedpersonen bak GNU-systemet, er imidlertid ikke like begeistret. Stallman er riktignok glad for at Chrome OS er basert på Linux, men her stopper også begeistringen.

Stallman er i utgangspunktet skeptisk til nettskyen, i hvert fall omfattende bruk av den, og beskriver Chrome OS som et system som tvinger brukerne til uforsiktig bruk av en datamaskin. Brukerne blir tvunget til å lagre sine filer i nettskyen, noe som gjør at de har mindre kontroll over datamaskinen, og ikke minst sine egne filer, mener Stallman. Stallman skal visstnok ha advart mot dette i mange år, det vil si farene ved bruk av nettskyen i større grad, men mange mener han går for langt i sin mening om hvor alvorlig disse farene er.

Flere er skeptiske til Chrome OS

Paul Buchheit er tidligere Google-ansatt, og mannen bak blant annet Gmail og Google Adsense, mener Chrome OS ikke kommer til å ta av. Buchheit går så langt som å spå at systemet kommer til å dø ut i løpet av neste 12 måneder, eventuelt integreres i Android.

En av årsakene til at Google har gått videre med Chrome OS, i stedet for å satse fullt og helt på Android, er at Android er utviklet for mobiltelefoner mens Chrome OS er utviklet for nett-PC-er. Buchheit mener imidlertid Chrome OS vil ikke strekke til for PC-markedet, og bør fusjoneres med Android for å gi Android funksjoner i nettskyen.

(Kilder: Cnet, Neowin, Guardian)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen