Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Jan Lipina/Shutterstock.com)

Stålfabrikk fikk massive skader etter storstilt hackerangrep

Sofistikerte hackere forårsaket store fysiske skader.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hackerangrep forekommer stadig hyppigere og blir samtidig også mer sofistikerte, noe som ofte fører til store skader både i form av økonomiske tap og tap av sensitive data som kan brukes til alskens ugagn, noe vi sist har sett med det svære Sony-angrepet.

Likevel er skadene etter hackerangrep i stor grad av ikke-materiell art. Nå melder PC World og Ars Technica om et meget alvorlig angrep som også har forårsaket konkrete, materielle skader, og det i et anlegg med mye farlig maskineri.

Angrep stålverk

Hackere gikk nemlig nylig til angrep på nettverkene til en stålfabrikk i Tyskland. Derfra klarte de å få tilgang til systemene som kontrollerer selve produksjonen ved anlegget, noe de utnyttet til å fikle med produksjonssystemet, nærmere bestemt en av de såkalte masovenene ved anlegget.

Masovner er store ovner som brukes til å fremstille råjern ved å mate jernmalm og koks lagvis ovenfra mens trykkluft tilføres nedenfra, og temperaturen på innsiden kan komme opp i rundt 2000 grader. Ved at hackerne tok delvis kontroll over en av disse ovnene skal fabrikken ikke har klart å stenge ovnen på en kontrollert måte, noe som skal ha påført fabrikken «massive skader».

Det er uvisst akkurat hvilke typer skader det er snakk om, men det er tilsynelatende ikke rapportert om personskader. Det tyske, statlige sikkerhetsbyrået BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) uttalte at angrepet ble utført av hackere som både hadde svært høye datatekniske ferdigheter, men også solid kunnskap om styringssystemer for industriell produksjon.

Brukte «spear phishing»

Hackerne skal ha benyttet seg av såkalte «spear phishing»-teknikker for å angripe anlegget. Som antivirusselskapet Norton forklarer på sine hjemmesider er dette en en metode som innebærer å skaffe seg passord og spre ondsinnet programvare via e-poster som gir seg ut for å være sendt fra noen du kjenner, i dette tilfellet trolig fra selskapet selv.

Dette gjør ofrene mer tilbøyelige til å gi fra seg sensitiv informasjon, og vekker mindre mistanke. Teknikken er for øvrig den samme som ble brukt av hackerne som angrep den norske olje- og energisektoren i august, som Nasjonal sikkerhetsmyndighet meldte.

I lys av at hackerne i dette tilfellet klarte å ta kontroll over produksjonssystemet trekker PC World og Ars Technica paralleller til den svært avansert Stuxnet-ormen fra noen år tilbake. Dette var en dataorm som er antatt å ha blitt utviklet av USA og Israel og som skal ha blitt brukt til å sabotere Irans atomprogram ved å manipulere produksjonsanleggene. Det er for øvrig uvisst hvem som står bak angrepet mot den tyske stålfabrikken.

En av de største hackersakene den siste tiden var Sony-hackingen: Nå vurderer USA å slå tilbake »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen