Stadig vanskeligere å fotografere

Vi lever i en tid da teknologisk utvikling gir oss fotografer uante muligheter som bare var en fjern drøm for ikke alt for mange år siden. Amatører får mulighet til å gjøre det bare de profesjonelle hadde råd eller kompetanse til å gjøre. Likevel er det faktorer som gjør det vanskeligere å være fotograf.

Politikk
Hvis man ser forbi de tekniske og kunstneriske sidene, dukker det opp mørke skyer. Jeg tenker da på politiske og sosiale hindringer. Færre og færre mennesker samles i parken eller på løkka, rett og slett fordi det blir færre og færre parker og løkker. Istedet samles man på kjøpesentre og kafeer, treningssentre eller rett og slett på jobb. Dette er steder der det ofte er vanskelig, forbudt eller lite populært å fotografere.

Frykt
Til alle tider har det vært høflig å spørre om lov før man fotograferer noen, og det er en god regel man skal holde seg til. Men man ser i dag, spesielt i USA, at flere og flere ikke vil la seg fotografere. Det kan være flere grunner til dette, men bunner ofte i en litt irrasjonell frykt for fremmede. Jeg kjenner småbarnsforeldre i USA som ikke tør å fotografere sine egne unger på lekeplassen fordi de vil bli sett på av andre foreldre som mulig pedofile.

En del bedrifter nekter de ansatte eller kundene å ta bilder, enten av den ganske forståelige årsak at de er redde for industrispionasje, eller fordi de vil ha kontrollen med hvor og hvordan bedriften blir framstilt.

Terrorfare
Det siste skudd på stammen er fotoforbud på grunn av frykt for terrorisme. Denne frykten får en del irrasjonelle utslag, og brukes også som unnskyldning for å begrense den individuelle friheten for vanlige borgere. Det kan se ut som om styresmaktene i enkelte land ønsker å ha kontroll med alt og alle. Dette er, som vi alle vet, helt umulig, men inntil de innser det selv, må vi regne med at det dukker opp stadig flere forbud som rammer oss som individer, eller som fotografer. Jeg hørte et eksempel fra Washington DC der en amatørfotograf stilte seg opp foran Det Hvite Hus med kamera og stativ. Straks kom en politimann bort og sa at det var forbudt å bruke stativ til å fotografere Det Hvite Hus – av hensyn til terrorfaren. Fotografen fikk aldri vite hvorfor det var farligere enn å fotografere uten stativ (som var lovlig).

På lørdag sto det i New York Times at New Yorks transportmyndigheter er i ferd med å innføre et generelt forbud mot fotografering på byens kollektivtransportsystem, altså busser, t-baner, båter og tilhørende holdeplasser. De av dere som er så heldige å ha vært i New York vet at nettopp på t-banestasjonene er det mye liv og mange spennende motiver, og det er et tap for byen og for alle som ønsker å fotografere den at dette blir forbudt. Unnskyldningen denne gangen er også terrorfare.

1984?
Jeg er ikke motstander av forbud som kan redde en rekke mennesker fra grusomme hendelser. Men jeg er meget bekymret for at myndigheter kan innføre forbud som rammer nesten alle under påskudd av at det skal forebygge terror, når effekten av forbudet istedet blir noe helt annet. Vi ønsker ikke et samfunn der alle er under konstant total overvåkning. Da tror jeg heller at de aller fleste vil ønske individuell frihet og en meget moderat terrorfare.

Er vi på vei til å bli så redde for alt vi ikke har kontroll over at vi er villige til å godta at vi mister en hel rekke friheter vi til nå har tatt for gitt, bare for å føle oss litt tryggere? Det begynner å likne litt på Geroge Orwells bok 1984.

Benjamin Franklin sa at den som er villig til å forsake friheten for litt midlertidig trygghet, fortjener verken frihet eller trygghet.


Erik Faarlund
Redaktør

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen