Stadig nærmere WiMax

WiMax (IEEE 802.16-2004) lover trådløs overføring av data i opptil 70 Mbit/s, med en maksimal rekkevidde på nesten 50 km. Men i praksis vil nok overføringshastigheten ligge en del lavere. Et av poengene med teknologien er å tilby trådløs Internett-aksess.

Ved hjelp av WiMax kan man tenke seg at hele byer er dekket, slik at man uansett hvor man befinner seg får tilgang til en rask Internett-oppkopling.

Intel er en av produsentene bak brikker som vil benytte i WiMax-utstyr. Ifølge selskapet skal levering av WiMax-modemer starte i andre halvdel av dette året. Men først neste år vil WiMax-tjenester som smått begynne å bli tilgjengelige i Europa og Asia.

I 2007 vil Intel introdusere innebygget WiMax-støtte i sin Centrino-plattform for bærbare maskiner. Det jobbes også med å få på plass støtte for WiMax i mindre portable enheter som PDA-er og mobiltelefoner. Slik støtte er dog ikke ventet før i 2008.

En rekke leverandører bedriver for tiden utstrakt testing av WiMax-komponenter. Blant disse finner vi bl.a. Redline, Aperto Networks, BellSouth og TowerStream.

I Norge ventes de første WiMax-nettene å bli tilgjengelige til neste år. I tillegg til Telenor, har Nextgentel, Catch og UPC lisenser til å bygge ut WiMax her til lands. Det er neppe helt utenkelig at de største byene får tilgang på teknologien først.

(Kilder: Infoworld, Toms Hardware Guide)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen