Stadig mørkere for 3 i Norge

Selv om 3G-operatøren 3 i flere år har vært samtaleemne og lisensinnehaver i det norske mobilmarkedet, har selskapet fortsatt til gode å ha en eneste abonnent her i landet. Og skal vi tro de siste tallene fra operatøren, kan det fortsatt gå en stund før 3 blir operatør i Norge.

3 taper nemlig store penger i Danmark, hvor selskapet allerede er etablert. I følge Dagens IT, tapte 3 omtrent 8350 kroner per kunde i Danmark i fjor. Siden 2003 har selskapet tapt nesten to milliarder kroner i vårt flate naboland.

De store utgiftene har sine grunner. Alle operatører som ønsker å etablere seg med eget nett i et marked, må ut med enorme summer for blant annet å bygge nettet og tiltrekke seg kunder.

Selskapene satser langsiktig, og satser på at de store summene som brukes i starten skal gi avkastning i årene som kommer. Og selv om danske analytikere mener at 3s utgifter er alt for store, og de 116 000 kundene alt for få, tar 3s egen sjef det hele med knusende ro.

Det er likevel lite trolig at 3 får lov til å realisere sine operatørplaner i Norge før de har fått økonomien i Danmark på stell igjen. Dermed er det godt mulig at den kommende eieren av Norges 4. 3G-lisens, som ble utlyst for få dager siden, kommer 3 i forkjøpet med nytt 3G-nett.

Nalbant interessert
Én av de som er interessert i den nye lisensen, er Hello-gründer Nadir Nalbant. Selv om 3s situasjon kan se kaotisk ut fra utsiden, tror Nalbant at operatøren vet hva de gjør.

- Jeg kjenner ikke til businesscaset til 3 i Danmark, men selv om utbygging er dyrt så tjener man mye penger på å eie nett også. GSM ble også dømt nedenom og hjem, og Netcom var det ingen som hadde tro på. Man vil alltid møte en stor masse som er skeptiske til nye aktører, sier Nalbant til Dagens IT.

I tillegg til at 3 må få økonomien på rett kjøl i Danmark, kan selskapet belage seg på enda større investeringer i Norge når den tid kommer. Det vil nemlig bli dyrere å bygge nett i Norge enn i Danmark, på grunn av topografien med høye fjell og dype daler.

Dermed er 3s norgesplaner fortsatt i det blå. Selskapet har frist på seg til 2009 for å bygge ut 3G-nett i Norge. Du kan lese mer om 3s økonomiske problemer og Norges-planer i saken "Må 3 droppe Norge?".

(Kilder: Dagens IT)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen