Youtube-brukeren Securitypentest la ut en video av sin Model S som kjørte på egen hånd rett inn i garasjeveggen med den nye «Smart Summon»-funksjonen.
Youtube-brukeren Securitypentest la ut en video av sin Model S som kjørte på egen hånd rett inn i garasjeveggen med den nye «Smart Summon»-funksjonen.

Nå kan Teslaer kjøre til eieren, men noen av dem krasjer

Selvkjøring på parkeringsplasser ble brukt en halv million ganger på få dager.

Den nye funksjonen «Smart Summon» gjør at Teslaer i USA har blitt bitte litt selvkjørende i ordets rette forstand.

Funksjonen er en oppgradering av den vanlige «summon»-funksjonen. Men der man tidligere holdt inne en knapp for å få bilen til å enten rygge eller kjøre fremover en kort distanse, kan man nå få bilen til å navigere seg fra en parkeringsplass og bort til der du står. Det fungerer bare over en begrenset distanse, i lave hastigheter og aller helst på relativt tomme parkeringsplasser.

Tesla skryter av at funksjonen har blitt brukt over 550.000 ganger siden den ble tilgjengelig.

Men samtidig som mange tusen turer har vært vellykkede, har det også dukket opp videoer hvor «Smart Summon» har ledet til bulker og skader: 

Noen av disse Summon-turene har endt med at bilene har kjørt inn i hindringer på veien. Ifølge Electrek skal enkelte av brukerne ha fått bilene til å kjøre over trafikkerte veier og fått problemer på den måten. 

De ulike videoene av trøbbel med «Smart Summon»-funksjonen skal ha fått amerikanske trafikksikkerhetsmyndigheter til å undersøke funksjonen. 

Ikke tilgjengelig i Norge

Tesla Model 3.
Tesla Model 3.  Foto: David Zalubowski/AP/NTB scanpix

Foreløpig er ikke funksjonen tilgjengelig for norske brukere. Smart Summon er en del av V10-programvaren som rulles ut til Tesla-brukere i disse dager, men foreløpig er Smart Summon bare forbeholdt amerikanerne. 

Samme dag som V10-oppdateringen med Smart Summon begynte utrulling i USA kommenterte Teslas norske pressetalsmann Even Sandvold Roland at de jobbet med å få funksjonen til flere markeder.

Vi har spurt om Tesla kan si noe mer om hva som hindrer utrulling utenfor USA, og om de vil kommentere problemene enkelte brukere har hatt og lagt ut video av.

Roland henviser til informasjonen som følger med utrullingen av V10-oppdateringen, der det står at Smart Summon utelukkende er laget for bruk på private parkeringsplasser og oppkjørsler. Og at eieren alltid er ansvarlig for å følge med på bilen og deres omgivelse.

Ikke laget for store parkeringsplasser (eller vei)

Det synes altså som at funksjonen først og fremst er tiltenkt betydelig mindre områder enn man skulle tro, gitt hva den kan gjøre med stopp for trafikk og fotgjengere bygget inn.

Utover det ønsket han ikke å kommentere hva som står i veien for en Smart Summon-utrulling utenfor USA.

– Så den er ikke laget for større parkeringsplasser, selv om den ser ut til å ha trafikksikring bygget inn?

– Vi har ingen andre kommentarer, gjentar Roland på SMS.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen