Står du fram her?

Helt på tampen av fjoråret skrev vi en kort artikkel om chatroulette, en chattetjeneste som koblet deg opp mot en vilkårlig fremmed. Chatroulette har siden da hatt suksess med sitt fullt fortjente rykte om høy webkameraføring og lav moral, kombinert med spenningen som kommer ved at du aldri kan forbedrede deg helt på hva som møter deg ved neste klikk.

De aller fleste tenker kanskje ikke så mye på sin egen anonymitet når det gjelder nettaktiviteter, men om du ikke akkurat ønsker at din deltagelse på Chatroulette skal være offentlig kjent kan det være en fordel å sjekke ut tjenesten Chatroulette Map - et nettsted som ved første øyekast kun er et Google Maps-kart med en rekke stedmarkører.

Men zoomer du inn og klikker på en av disse markørene, får du opp et bilde av en chatroulette-bruker. Og for å ta det andre du sikkert lurer på med en gang - nei disse markørene (og bildene) er ikke spredt tilfeldig rundt. Dersom du har en viss kjennskap til hvordan Internett virker vil du nok også ha fått med deg at IP-adresser enkelt kan spores, og Chatroulette-samtaler går for det meste direkte mellom de to partene (P2P). Folkene bak Chatroulette Map har enkelt og greit lagd en bot (web-robot) som henter inn bilde og IP-adressen til brukeren i den andre enden.

Tjenesten er altså ikke live, og det er ingen automatikk i at alle som har vært på Chatroulette havner her. Dette er også grunnen til Chatroulette Map i skrivende stund ikke har mer enn litt over 3000 oppføringer.



Privatlivskrise?
Sporing av IP-adressen går selvfølgelig ikke helt hjem til hver enkelt bruker, men stopper på adressen ISP-en (nettilbyderen) bruker for sitt tilgangspunkt. Så en slik geolokalisering trenger ikke å være så avslørende i en storby, da det tross alt er en del mennesker å gjemme seg blant.

Men tankene rundt anonymitet og privatlivets fred får seg en stygg bulk når vi snakker om en øde bygd med et uanstendig lavt folketall - og ekstra uheldig er det jo om man da på Chatroulette Map står fram i en tja, skal vi si avslørende positur. Som også en og annen har gjort, noe som har resultert i at tjenesten har fått 18-årsgrense!

Her frister det egentlig å avslutte med en variant av "moralen i denne artikkelen er den..." men vi vet jo alle at det er nytteløst. I stedet nevner vi at eventuelle bilder av deg selv skal kunne fjernes ved å sende en e-post til chatroulettemap@gmail.com.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen