Test

SSD og batterilevetid

Vi sjekker batteritiden med OCZ' 64 SSD-enhet
Vi sjekker batteritiden med OCZ' 64 SSD-enhet

SSD er på full fart inn i bærbare maskiner, med lovnader om langt bedre ytelse, bedre batterilevetid, mindre varmeutvikling og mindre støy. I kjølvannet av testen av OCZ SATA SSD 64 GB har vi sett nærmere på om batteritiden blir bedre med denne SSD-enheten.

Testmaskiner

Vi har testet med to forskjellige bærbare maskiner. En Lenovo V200 som er en liten 12,1-tommers bærbar med en tradisjonell 5400 RPM harddisk og en Zepto Znote 6224W med en kraftig 7200 RPM harddisk.

Høyt energiforbruk?

På selve SSD-disken er det oppgitt at den tar 5 Volt inn med 0,75 Ampere som maks forbruk. Vi stusset over dette tallet da dette er ganske så likt som på vanlige harddisker. Blant annet er harddisken i Zepto-maskinen oppgitt til 0,8 Ampere. FCC-koden på OCZ-enheten er for øvrig fra Samsung, noe som får oss til å tro at Samsungs SSD-produkter vil være mye av det samme.

Ytelse

Vi har tatt for oss ytelsen mer i detalj i vår test av OCZ SSD 64 GB, men tar med noen tall fra Mobilemark. Med SSD-enheten økte restultaten i denne testen med hele 75 prosent. Dette er mye på grunn av at ytelsesmålingene i MobileMark er av den noe enkle sorten, som tar tiden på en rekke oppgaver som å lese websider, pakke ned ZIP-filer, redigere bilder, lage en Flashvideo, søke etter virus og lage dokumenter og regneark. I tillegg tar denne testen regelmessige pauser for å simulere generell bruk av datamaskiner.

At ytelsestallene ble såpass mye bedre vitner om at SSD vil gjøre det bra i tiden som kommer, spesielt i bærbare datamaskiner som tradisjonelt har hatt begrenset harddiskytelse.

Hva med batteritiden?

Batterilevetiden ble derimot ikke noe bedre med SSD-enheten - faktisk tvert imot! Lenovo V200 klarte 141 minutter med sin vanlige harddisk, mens maskinen stoppet maskinen etter 126 minutter med SSD-en. Her er det viktig å merke seg at maskinen ikke jobber hardere med SSD-enheten, da Mobilemark er tidsstyrt og gjør de samme oppgavene uansett ytelse.

Siden SSD-er ikke har noen mekaniske deler, prøvde vi å se hvor mye det var å tjene på å stoppe enheten helt etter tre minutters inaktivitet i Windows. Dette hjalp på batteritiden med 10 minutter, slik at vi havnet på 136 minutter på Lenovo V200 med SSD.

Zepto 6224W har på sin side en kvikk 7200 RPM harddisk. Også i denne maskinen gjorde SSD-enheten det dårligere med tanke på batteritiden. Våre vanlige tester viser at denne maskinen takler 172 minutter med 7200 RPM harddisken. Med OCZ' SSD-enheten stoppet maskinen etter 157 minutter. Etter å ha aktivert at SSD-enheten skulle sove etter tre minutter, økte batteritiden til 170 minutter.

Det er viktig å påpeke at SSD-enheten ikke bruker tid på å "våkne opp igjen", slik tradisjonelle harddisker må etter de har blitt satt i dvale. Så man mister med andre ord ikke noe ytelse ved å stoppe SSD-en helt etter kort tid med inaktivitet.

Oppsummering

Med tanke på at SSD-enheter lover lavere effektforbruk og lengre batteritid i bærbare maskiner, er det overraskende at det motsatte her var tilfelle. Det er imidlertid viktig å tenke på at vi kun har testet med SSD-enheten fra OCZ, og at andre SSD-enheter kan eller vil oppføre seg annerledes. Dog, på grunn av at FCC-koden på OCZ' SSD-enhet tilhører Samsungs SSD-enheter, vil disse resultatene også gjelde der i gården.

OCZ OCZSSD-64GB   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen