SQL Server ”Katmai”

Neste versjon av Microsoft SQL Server har kodenavnet Katmai, og er tidligst ventet mot slutten av 2007. Denne versjonen er fremdeles på tegnebrettet, og det er så langt ikke noe tegn til en betaversjon. Likevel har det kommet fram et par ting som kan være av interesse for den som ønsker å se framover, selv om det vi presenterer her neppe blir de største nyvinningene.

Det er uttrykt at følgende egenskaper vil være med i Katmai:

  • Egen datatype for kun dato. Navnet på denne er ikke bekreftet, men date burde være naturlig all den tid dette er navnet i SQL:2003.
  • Egen datatype for kun tid. Navnet på denne er ikke bekreftet, men time burde være naturlig all den tid dette er navnet i SQL:2003
  • Jobbhistorikk vil vise hvem som aktiverer/deaktiverer jobber
  • Debuggingsverktøy for lagrede prosedyrer. Dette var i SQL Server 2000, men ble fjernet i SQL Server 2005

Videre er det en del funksjonalitet som sterkt vurderes å være med i Katmai, deriblant:

  • Intellisense. Dette var med i tidligere betaversjoner av SQL Server 2005, men ble fjernet derfra. Noen hevder at dette var fordi ytelsen til intellisense ikke ble god nok.
  • Merge (også kalt ”Upsert”) Dette er en hybrid av insert og update, der man oppdaterer eller setter inn avhengig av en sammenligning. Hvis en eller flere passende rader finnes blir denne eller disse oppdatert, hvis ikke blir en ny rad satt inn. Denne funksjonaliteten var med i tidlige betaversjoner av SQL Server 2005, ble ble fjernet. Merge er for øvrig en del av SQL:2003, og finnes beskrevet i ISO/IEC 9075-2:2003 kapittel 14.9.
  • RERAISE. Denne vil brukes i en catch blokk for å kaste det samme unntaket om igjen. Det endelige navnet på denne funksjonen er ikke kjent, men RERAISE synes å være det beste alternativet.
  • Case-insensitive metoder i XQuery. Pr i dag må alle metodene i XQuery skrives med små bokstaver. Dette blir det muligens lempet på i Katmai.
  • Ingen minnebegrensning på brukerdefinerte aggregeringer (UDA). Brukerdefinerte aggregeringer har pr i dag en begrensning på 8k minnebruk, noe som fort kan bli en begrensning. Som en følge av dette vil undertegnede også set det som naturlig at tilsvarende 8k-begrensning for brukerdefinerte datatyper (UDT) også forsvinner.
  • Mulighet til å flytte kolonner internt i en tabell, samt å spesifisere hvor i tabellen nye kolonner legges til. Dette vil muliggjøre en logisk omstrukturering av tabeller slik at de vil bli mer intuitive og oversiktlige.

Kilde: *.microsoft.com

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen