Guide

Spyware-verstingene

I motsetning til Googles verktøylinje som kan være et hjelpemiddel for brukere for blant annet å stoppe uønskede popups, blir mange nedlastbare verktøylinjer brukt til å overvåke brukere for så å sende tilbake informasjon til egne servere om hvilke nettsteder brukerne har vært innom.

Kort om noen av de mest utbredte spyware-verstingene:

Hotbar
Hotbar er adware som overvåker hvilke nettsteder som besøkes og hvilke søk som utføres, også når verktøylinjen ikke er tilkoblet. Det sendes informasjon om nettstedene til Hotbar-serveren som kan vise relevante annonser for brukeren i form av linker eller popups. Har du først installert Hotbar-verktøylinjen, er det vanskelig å fjerne den ettersom den reinstallerer seg selv. Hotbars slagord "always there for you" er i så måte meget treffende!

Gator
Gator hjelper brukere under online-transaksjoner med å huske passord, fylle i skjemaer og viser ”skreddersydde” tilbud til hver enkelt bruker. Gator sender og mottar informasjon til/fra sin server og viser så annonser til deg som bruker. Annonsene som blir vist er basert på hva brukeren har surfet på tidligere eller surfer på når annonsen vises.

Xupiter
Verktøylinjen til Xupiter inneholder knapper til en egen søkemotor. Ved oppstart av Windows sørger Xupiter for at du laster ned oppdateringer og kan også gjøre at popups genereres. Xupiter kan endre startside-innstillingen til nettleseren din og la den peke til Xupiters hjemmeside og i tillegg legge til egne linker under dine favoritter. Internettadresser kan bli overvåket og informasjonen rapportert tilbake til en sentral server.

Lop.com
Lop.com er en portal, og Lop er deres program som installeres ved at du sneier innom portalen. Lop kan inneholde en verktøylinje med et tilfeldig generert tullenavn som inneholder linker til Lop.com. Den kan endre startsiden du har som standard, legge til linker under favoritter og sette noen av nettleserens søkemuligheter til å bruke Lop.com. Ved oppstart av Windows gjør Lop det finurlige å tilbakestille startsiden din for å tvinge deg til å ha Lop.com som din startside.

Fjerne plagsomme verktøylinjer
Ettersom brannmurer ikke hindrer at uønskede verktøylinjer installeres fordi de ikke er vanlige virus, må spesialprogramvare som for eksempel Spybot-Search & Destroy brukes for å fjerne dem eller hindre at de blir installert. Last ned Spybot-Search & Destroy gratis her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen