Spriter opp telefonen

Asiatiske mobiltelefoner har et utvalg av funksjoner som vi stort sett bare kan drømme om her i landet. I Japan har de allerede hatt 3G i flere år, og har teknologi som gjør det mulig å surfe på nettet i like høye hastigheter som en middels dyr bredbåndslinje her i landet.

Videotelefoni kan regnes som standard i flere asiatiske land, og telefoner med høyoppløselige skjermer med en fargedybde på millioner av farger har forlengst blitt allemannseie. Telefoner med høyttalere som gir surroundlyd er heller ikke noe nytt. Utviklingen går enkelt og greit flere ganger raskere på den bærbare fronten på den østlige delen av jordkloden, og flere og flere asiatere bytter ut den vanlige stuepc-en med håndholdte kraftpakker.

Den store flaskehalsen
Denne utviklingen hadde sannsynligvis gått enda fortere, hvis det ikke var for et heftig sett med bremseklosser: Batterikapasitet. Det sier seg selv at mobiltelefoner med funksjonslister som nesten kan konkurrere med bærbare datamaskiner trenger mye energi. Den største aktøren i Japan, NTT DoCoMo, har derfor engasjert seg betydelig i utviklingen av alternative energikilder de siste årene, og har kommet opp med en rekke konsepter.

I september i fjor kunne NTT DoCoMo og Fujitsu presentere en fungerende lader som ble drevet av en brenselcelle. Denne brenselcellen inneholdt 1,8 centiliter med væske, noe som var nok til å fullade et lithiumbatteri på en vanlig 3G-telefon, noe som i og for seg var imponerende. I dag kunne duoen presentere enda ett gjennombrudd.

Etter å ha økt konsentrasjonsnivået av metanol i cellen, greier nå laderen nemlig å fulllade hele tre batterier, noe som tilsvarer åtte timers taletid. Dette uten at brenselcellens fysiske størrelse har økt.


Brenselcellen befinner seg inne i den røde beholderen

Selv om brenselcellen i dag kun kan brukes i en spesiell lader, som for øvrig veier 190 gram, altså mer enn de aller, aller fleste telefoner på markedet, viser det at teknologien fungerer. I fremtiden kommer disse brenselcellene til å kunne integreres i selve mobiltelefonen, noe som vil fjerne behovet for eksterne ladere som går på strøm - man fyller enkelt og greit bare mer metanol i beholderen.

Ferdig produkt i 2006
Fujitsu og DoCoMo vil fortsette å videreutvikle brenselcellen, og regner med at de har et produkt som kan slippes på det kommersielle markedet allerede til våren 2006 - altså om mindre enn ett år. Det ventes at det endelige produktet vil kunne utnytte langt mer av energien enn dagens prototype.

Prototypen vil bli vist frem på DoCoMos stand under Wireless Japan 2005, som går av stabelen onsdag neste uke.

Selv om NTT DoCoMo har festet blikket fremover, og sannsynligvis kribler etter å ta i bruk nye energikilder, har ikke giganten glemt nåværende batteristandarder. Den japanske aktøren forsker nemlig for fullt på lithium-teknologi, for å kunne øke kapasiteten til vanlige lithium-batterier. Dette er den batteritypen de aller fleste mobiltelefoner bruker i dag.

(Kilde: NTT DoCoMo)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen