Viser Radeon HD 7970 med 6 GB minne

Spriter opp AMDs topp-skjermkort

Viser Radeon HD 7970 med 6 GB minne

Sapphire girer opp toppkortet

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hardware.no/Hannover: Skjermkortgiganten AMD har siden nyttår peiset på og lansert skjermkort etter skjermkort i den helt nye generasjonen sin. Det startet med toppmodellen Radeon HD 7970, før vi nå nylig så lanseringen av HD 7800-serien.

Sapphire klargjør nå en helt spesiell versjon av toppmodellen HD 7970, som er spritet opp med massive 6 GB internminne.

Strømtilkoblingene
Strømtilkoblingene
Minnebrikker i lange baner
Minnebrikker i lange baner

Vist frem på CeBIT

Helt anonymt i et lite glassmonter skimter vi to unormalt store skjermkort, som jobber for seg selv uten noen spesiell merking.

– Dette er faktisk en spesialversjon av HD 7970 vi har laget, her er det to slike kort som kjører i CrossfireX forklarer Bill Donnelly, PR-sjefen til Sapphire.

– Vi har ikke lansert den enda, men vi velger å vise den her for å lufte produktet litt for markedet.

Videre blir vi fortalt at kjernefrekvensen skal være dratt helt opp til 1150 MHz, fra originalt 925 MHz. Det kommer i tillegg til den massive minnebufferen på 6 GB. Her har man altså gått opp fra normalen på 3 GB, som i seg selv er veldig mye.

For å få has på det hele har skjermkortet også fått på plass et par ekstra styringskretser for strømforsyning, og det krever nå to 8-pins PCIe-kontakter for å få nok kraft.

For spilling og Eyefinity

Spesifikasjonene ellers er ikke kjent, og trolig ikke helt spikret fast i jorda enda.

Mer minne er hovedsaklig noe man trenger når selve bildet skjermkortet skal lage er veldig stort, som når du kjører mange skjermer i Eyefinity. Da blir det raskt veldig mange piksler som skal genereres, noe som i sin tur stiller større krav til minnebufferen. Det var i all hovedsak dette som gjorde at AMD ga sine nye skjermkort 3 GB interminne til å begynne med.

Men når vi spør Donnelly om det er kun for slikt bruk det mye skjermkortet er myntet på, ser han like gjerne for seg at det trengs når man spiller.

– Flere og flere spill krever store mengder teksturer, og da trenger man mer minne for å ha bildet klart når det skal dyttes ut. Det er nok ikke alle som vil trenge å ta i bruk 6 GB minne i dag, men det er definitivt den veien det vil gå i fremtiden.

Prisen på herligheten er foreløpig ukjent. Men, det er nok temmelig klart at det ikke blir billigere å være kar når skjermkortet kommer på markedet om en måneds tid.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen