Sprit opp PDA'en

Alternative energikilder til elektroniske enheter har vært et hett prosjekt innen forskning de siste årene. Såkalte brenselsceller har etter hvert vist seg å kunne bli et verdig alternativ til batteriene vi bruker i dag.

De to japanske selskapene Hitachi og Tokai faktisk gått så langt som å si at denne teknologien skal være tilgjengelig for allmenheten i løpet av 2005, og har allerede laget en prototype av en brenselcelle for håndholdte.

Denne energikapselen er på størrelse med et vanlig AA-batteri, og greier etter sigende å generere nok strøm til å drive en PDA i seks til åtte timer. Drivstoffet som brukes er metanol, som reagerer med oksygen for å skape elektrisitet. Så lenge det er metanol igjen i beholderen vil det bli generert strøm.

Ved å øke metanolprosenten i brenselcellen vil levetiden bli lengre. Prototypen inneholder bare 20 prosent metanol, men Hitachi og Tokai antar at den kommersielle versjonen av energikilden vil inneholde 30 prosent, noe som betyr betraktelig lenger levetid - uten at selve enheten øker i størrelse.

Det er kanskje dette som er den største fordelen med brenselceller framfor de tradisjonelle batteriene slik vi kjenner dem i dag. De tar nemlig både mindre plass og kan oppnå høyere kapasiteter enn de batteriene som nå brukes i håndholdte enheter.

Dette åpner for en fremtid med mye mer beskjedne dimensjoner på håndholdte enheter. Batteriet er nemlig per i dag blant de største hindringene i utviklingen av små enheter.

Det er også verdt å merke seg at den japanske giganten NTT DoCoMo har vist stor interesse for bruk av brenselceller i enhetene sine. En såpass stor aktør som dette burde utvilsomt ha ressursene til å få utviklingen av brenselceller til å skyte fart.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen