Guide
Det finnes mange spennende Java-programmer til mobilen. (Bilde: Matjaz Boncina / Istockphoto)

Sprit opp mobilen med nye programmer

Hva er et Java-program?

De aller fleste mobiltelefoner du får kjøpt idag har støtte for Java-plattformen.

Det betyr at du kan kjøre Java-programmer på tilnærmet hvilken som helst mobiltelefon.

Java-programmer tar opp liten plass på mobilen, og krever lite kraft fra mobilen din for å kjøre.

Selv om du ikke har en smarttelefon, finnes det et hav av gode ekstraprogrammer som kan sprite opp mobiltilværelsen din.

Disse programmene kalles Java-programmer og er riktignok noe enklere enn programmer for smarttelefoner. Utvalget av Java-programmer er likevel stort, og det finnes nesten alltid noe til ethvert behov. Nettstedet Getjar er en god kilde til Java-programmer i alle varianter, og vi bringer her tips om noen av de mest populære.

Les også: Slik overfører du filer til mobilen »
Les også: Slik installerer du programmer på mobilen »

La deg underholde

Spillene som følger med mobilen din er ikke alltid de mest engasjerende. I havet av Java-spill kan du imidlertid finne både arkadespill, skytespill, brettspill og hjernetrim. Er du glad i klassikere, finnes det både Zelda-spill, Tetris og Solitaire-spill for Java-plattformen. Vil du teste refleksene dine, kan du prøve spillet Drop off. Er du en av de som enda ikke er lei Sudoku, finnes det også flere varianter av dette.

Mtoolbox gir deg en rekke nyttefunksjoner i én pakke. (Foto: Marius Valle)
Mtoolbox gir deg en rekke nyttefunksjoner i én pakke. (Foto: Marius Valle)

Organisér hverdagen

Kanskje er ikke stoppeklokka på mobilen din den mest avanserte, og kanskje har du heller ikke funksjoner som stoppeklokke og avansert kalkulator. Heldigvis kan du få alt dette ved å installere ekstra Java-programmer. Er du skikkelig mattefrik, kan du ha nytte av programmet Calculator. Her har du regne med både sinus, cosinus, tangels og en rekke andre avanserte mattefunksjoner. I tillegg kan du lage grafer.

Er du realfagstudent eller bare vil imponere vennene dine, kan det være både nyttig og underholdende å ha periodetabellen på mobilen.

Programmet Mtoolbox var én av ukens perler her på Amobil. Det lille programmet gir deg en rekke nyttefunksjoner til mobilen, som kalkulator, stoppeklokke, terninger, nedtelling, notater, lommelykt, teller, verdensur og enhetsomregner.

Har du mange passord og pin-koder å holde orden på, kan du installere Mobile Secretary på mobilen din. Dette programmet hjelper deg på en sikker måte når du selv har glemt koden til nettbanken.

For den handlegale, kan Smart Shopper være til stor hjelp på handleturen. Her kan du lage handlelister til den store gullmedaljen, og krysse av for hvilke ting du har kjøpt underveis på handleturen.

Du finner et vell av andre organiseringsprogrammer hos Getjar.

Opera Mini tilpasser vanlige nettsider til mobilen din. (Bilde: Opera)
Opera Mini tilpasser vanlige nettsider til mobilen din. (Bilde: Opera)

Lek deg med internett

Det er mye du kan gjøre på internett, og mye av det kan du gjøre via internett på mobilen også. Men ikke alle mobiler har en nettleser som er god å bruke. Opplevelsen kan ofte bli et svare kaos når du surfer på sider som ikke er spesiallaget for mobiltelefoner.

Løsningen er å installere en ekstra nettleser. Nettleseren vil anbefaler er Opera Mini. Programmet krymper nettsidene slik at de passer til akkurat din mobilskjerm. Dermed slipper du å navigere deg bortover siden du surfer på.

Les test av Opera Mini »

Ebuddy er en god lynmeldingsklient til mobilen. (Bilde: Silje Gomnæs)
Ebuddy er en god lynmeldingsklient til mobilen. (Bilde: Silje Gomnæs)

Du kan også bruke lynmeldingsklienter, som MSN og ICQ, på mobilen, slik at du kan fortsette samtalene med vennene eller kjæresten selv om du ikke sitter ved PC-en. Å bruke en lynmeldingsklient er langt rimeligere enn å sende SMS.

Den beste lynmeldingsklienten vi har testet er Ebuddy. Med Ebuddy får du hver kontakt du snakker med i en egen fane, i tillegg til at du har full oversikt over kontaktlisten.

Les test av mobile lynmeldingsklienter »

Har du Gmail-konto, er det heller ikke noe problem å lese e-post på mobilen. Fra Gmails egne nettsider kan du laste ned et lite brukervennlig program som lar deg bruke Gmail-kontoen på samme måte som du gjør via PC-en.

Nav4All hjelper deg å finne veien. (Foto: Marius Valle)
Nav4All hjelper deg å finne veien. (Foto: Marius Valle)

Finn veien

Du trenger slett ingen avansert mobil for å kunne bruke den som GPS. Du trenger riktigok en ekstern GPS-mottaker i tillegg til Java-programmet.

Et godt program som lar deg bruke mobilen til navigering er Nav4all. Programmet er atpåtil gratis, I tillegg til kart, har programmet en stemme som forteller deg hvor du skal kjøre. Du kan også beregne ruten din utifra om du er bilist, syklist eller fotgjenger.

For moro skyld

Det finnes også mange programmer som ikke akkurat er livsviktige, men som kan være morsomme å ha. Ett eksempel er Tie on cell, som kort og godt forteller deg hvordan du knyter slipsknuter.

Et annet program er Fuel Consumption, som lar deg beregne hvor mye bensin bilen din bruker og hvor mye penger du bruker på bensin.

Dette er bare noen få eksempler på Java-programmer som finnes der ute. Vil du lete etter flere, er Getjar et godt sted å begynne. Mobile9 er et annet nettsted hvor du finner mange mobilprogrammer. Sharejar er også et nettsted du bør ta turen innom. Her kan mobilbrukere over hele verden dele sine egne mobilprogrammer med andre.

Det finnes selvsagt veldig mange flere programmer enn de vi har omtalt her. Om du lurer på om det finnes et program som dekker akkurat ditt behov, anbefaler vi deg å ta en tur innom delen for mobilprogrammer i forumet.

Gå til forumet »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen