Sprint 1950-1952

Egmont har begynt på et spennende dokumentasjonsarbeid med sin nye Sprint-serie. Forlaget vil utgi alle Franquins historier om Sprint og Kvikk i flotte bokutgaver, og i kronologisk rekkefølge. Flere av seriene er tidligere ikke gitt ut på norsk, og mange av de andre er gode gjensyn med Sprints virkelige gullalder under Franquin.

Sprint og greven av Champignac.
Sprint og greven av Champignac.

Sprints genesis

Sprint så først dagens lys 1938, da i Rob-Vels strek. Han skapte både Sprint og ekornet Spip, og skapte rammene for det som skulle komme. Tegneren Jijé introduserte så Sprints faste side-kick Kvikk, men det var først med Franquins inntreden i serien at "Sprint" virkelig tok av.

Franquin raffinerte streken betraktelig, og tok også historiefortellingen i serien til et nytt nivå. Han sendte Sprint og Kvikk på turer verden rundt, på jakt etter skatter og kriminelle.

Eksotisk

Den første boken Egmont gir ut i sin nye serie presenterer ikke de aller første seriene Franquin lagde, de kommer i en senere bok. Forlaget presenterer derimot de første seriene som virkelig viser at Franquin har tatt over serien, og gjort "Sprint" til sin egen. I "Sprint 1950-1952" får vi tre historier; Trollmannen i Champignac, Kampen om arven og Hvem stjal Spiralis.

Spiralis slår fra seg.
Spiralis slår fra seg.

Disse historiene skiller seg fra de tidligere historiene på mange måter. Først og fremst er de en del lengre, og også mer eksotiske enn tidligere historier. Trollmannen i Champignac foregår riktignok ikke i utlandet, men hendelsene som skjer er eksotiske nok for det, med mange flerkulturelle innslag og merkelige hendelser. I tillegg presenterer Franquin flere bifigurer til serien som etterhvert skal bli veldig framtredende. I Trollmannen i Champignac møter vi for første gang Greven av Champignac, en fargerik oppfinner som stadig vekk vender tilbake i serien for å hjelpe Kvikk og Sprint på sine eventyr.

Spiralis!

Kampen om arven er første gang Spiralis viser seg, og dette merkelige dyret ble så populær at han dukker deretter opp i alle Franquins Sprint-eventyr. I tillegg møter vi Kvikks sleipe fetter Zantafio som konkurrent om arven i eventyrets tittel. Han vender også senere tilbake som skurk i flere historier.

En av de eldre forsidene viser Franquins talent for tegning av tekniske vidundere.
En av de eldre forsidene viser Franquins talent for tegning av tekniske vidundere.

Franquin har ikke funnet formen på streken 100 prosent i historiene i dette heftet, men han har tatt et godt steg bort fra den tidligere periodens Sprint med sjiraffhals. Det som kommer tydeligere og tydeligere fram i historiene hans i dette heftet, er detaljrikdommen i tegningene hans av biler og bakgrunn. Noe av det som virkelig setter tonen og tidskoloritten i Sprint-historiene er ofte de stilige kjøretøyene, og Franquin klarer å komme opp med biler som både ser fantastiske og realistiske ut. Også i tegningen av bakgrunnen briljerer Franquin, for eksempel i byscenene i "Hvem stjal Spiralis?".

Forord og historisk dokumentasjon

Dessverre er historiene i "Sprint 1950-1952" ikke like eksotiske som en del av de seinere eventyrene både fra Franquin og de senere tegnerne Fournier og Tome & Janry. Alle tre er likevel mesterlige historier som virkelig satte tonen for hva Franquin skulle gjøre med Sprint, Kvikk, Spip og Spiralis.

I tillegg til tegneseriestripene kommer boken med gode forord til de forskjellige historiene, og flere originalforsider fra da historiene gikk i det fransk-belgiske Sprint-bladet er lagt ved som morsom historisk dokumentasjon.

Konklusjon

Sprint er en av de virkelig beste europeiske tegneseriene gjennom tidene, og Franquin er helt klart den som gjorde serien til det den er i dag. Egmonts nye Sprint-serie tar mål av seg å presentere en av de store glansperiodene til tegneserien, og gjør det på en verdig måte med gjennomarbeidede utgivelser. Nå blir det bare spennende å se hvilke tidligere uutgitte eventyr forlaget har oppi ermet, og om man vil få en lignende dokumentasjon av eventyrene som ble tegnet etter at Franquin forlot skuta.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen