Sprer seg via Blåtann

Sikkerheten i Blåtann-telefoner er nok en gang i fokus etter at det nylig ble oppdaget et nytt virus, som angriper Symbian-telefoner med Series 60-plattform.

Viruset, som har navnet Cabir (EPOC.Cabir), er en såkalt orm, som betyr at det er i stand til å kopiere seg selv og spre seg til andre enheter via Blåtann uten at eieren av den infiserte telefonen merker det.

Ormer har lenge vært en av de mest utbredte virus-artene innenfor dataverdenen, men dette er første gang det er oppdaget et eksemplar i mobiltelefoner.

Når viruset finner en Blåtann-enhet vil det automatisk sende en fil i .SIS-format, som er tilsvarende en .EXE-fil for datamaskiner. Eieren av den aktuelle telefonen vil da få opp en melding som spør om vedkommende vil motta en fil. Svarer man ja vil filen automatisk installere seg på telefonen.

Man vil kunne finne igjen filen i mappen som heter programmer, men det holder imidlertid ikke å slette denne for å bli kvitt ormen. Denne er nemlig installert i mapper som i utgangspunktet ikke er synlige for sluttbrukeren. For å få tilgang til disse mappene må man laste ned et filbehandlingsprogram, som gir brukeren tilgang til systemfilene på telefonen, og dermed kan slette de filene som er laget av Cabir.

På programvareselskapet Psiloc Mobile Solutions hjemmesider kan man laste ned et programmet Psiloc Extended File Manager, og bruke det gratis i 21 dager. Dette er imidlertid ikke nødvendig hvis man har Siemens SX1, som blir levert med et innebygget filbehandlingsprogram.

Sikkerhetsfirmaet Symantec har forøvrig lagt ut en komplett liste over filene man må slette for å bli kvitt viruset på sine hjemmesider.

Cabir er forøvrig ikke skadelig på andre måter enn at det tapper telefonen for strøm, som følge av at programmet kontinuerlig søker etter andre Blåtann-enheter å spre seg videre til.

Det urovekkende ved ormen er derimot at det nå er bevist at det går an å legge inn ormer på mobiltelefoner, noe som kan føre til at flere blir fristet til å utvikle virus som gjør langt mer skade enn Cabir. Et skrekkens eksempel hadde vært et virus som ringer opp utenlandsnummer og dyre sextelefoner mens eieren av telefonen aner fred og ingen fare.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen