Guide
Spotify på stueanlegget: Flere veier til Rom!

Spotify i stua

Den populære musikktjenesten Spotify får stadig nye tilhengere og blir tilgjengelig på stadig nye programvareplattformer. Enten du bruker Windows, OS X, Linux, Iphone, Android eller Symbian (Nokia Series 60), kan du nå ta i bruk denne geniale tjenesten.

Spotify er gratis mot at du får avspilt en reklamesnutt i ny og ne, eller du kan betale 99 kroner i måneden for en reklamefri tjeneste og i tillegg få tilgang til en del spor i høyere kvalitet (Ogg Vorbis q9 320 kbit/s bitrate, mot 160 kbit/s i gratisversjonen).

For en grundigere gjennomgang av Spotify anbefaler vi å sjekke ut vår søsterside Hardware.nos artikkel.

Ok. Så du har tatt i bruk Spotify. Du liker det du ser og hører. Men hva om du ønsker å spille av musikken på Hi-Fi-en i stua? Eller på nettradioen på kjøkkenet?

Så langt har Spotify nemlig ikke tillatt noen produsenter å implementere støtte for tjenesten direkte. Det betyr at du ikke kan kontrollere Spotify direkte fra andre plattformer enn de vi nevnte innledningsvis. Men det finnes muligheter for å overføre lyden fra Spotify likevel.

Det åpenbare: Kabel

Den mest åpenbare løsningen er naturligvis å ta i bruk en kabel, f.eks. fra PC-en til stereoen i stua. Særlig lekker eller høyteknologisk er ikke denne løsningen, men den bør selvsagt ikke avfeies av den grunn.

Bruk av kabel er dog ikke alltid praktisk gjennomførbart eller ønskelig, for eksempel grunnet støyproblematikk. Lange kabelstrekk har en tendens til å bringe med seg uønsket støy på signalet, iallfall så lenge vi snakker om analog overføring.

Dersom du er så heldig å ha en egen datamaskin ("HTPC") med nettilgang ved stereoen er du også på sett og vis reddet. Da kjører du bare Spotify som vanlig på HTPC-en, og overfører lyden til forsterkeren din med ønsket kabling, fortrinnsvis digitalt.

Populære
Populære "HTPC"-bokser: Acer Revo

HTPC-er finnes i alle prisklasser, fra et par tusen kroner og nærmest opp til det uendelige. Det kommer helt an på hva du er ute etter. Eksempler på slike bokser finner vi i Acers Revo-serie.

Det finnes massevis av god programvare som er egnet til HTPC-oppsett og visning på TV-skjermen, f.eks. XBMC Media Center. På HTPC-en styrer du dermed Spoify på samme måte som på PC-en, med bruk av tastatur og mus, eller eventuelt en programmérbar fjernkontroll.

Vekk med kablene!

Bruk av kabel til overføringen er som nevnt ikke alltid ønskelig eller praktisk mulig. Da er det greit å vite at det faktisk finnes produkter som overfører signalet trådløst – fra PC-en direkte til Hi-Fi-en.

Et eksempel på et slikt produkt er Creative Soundblaster Wireless. For en tusenlapp får du her et produkt som enkelt og greit sender lyden fra datamaskinen til en ekstern boks, som du igjen kan koble til steroen. Fordelen med dette produktet er at det ikke krever noe eksisterende trådløst nettverk for å fungere.

Et annet eksempel på slike "trådløs-produkter" er Apple Airport Express. I kombinasjon med programmet Airfoil kan du sende Spotify-lyden trådløst til f.eks. anlegget i stua.

Nettverksmediaspillere

Qnap NMP-1000: Funksjonsrik, men dyr
Qnap NMP-1000: Funksjonsrik, men dyr

Nettverksmediaspillere som Qnap NMP-1000 er på langt nær like fleksible som en dedikert HTPC, men kan likevel brukes til å spille av Spotify.

Siden disse boksene ikke kan kjøre Spotify-applikasjonen selv, er du da avhengig av en datamaskin som kjører Spotify, som deretter deler ut lydstrømmen fra Spotify på nettverket.

Dette kan gjøres på flere ulike måter, men en av de mest brukte metodene involverer bruk av DSBridge. Dette er en såkalt "wrapper", som overfører lyden på datamaskinen din til en MP3-strøm med metadata. Denne strømmen kan så plukkes opp av andre enheter på nettverket, for eksempel mediaspillere.

Her er en enkel oppskrift på bruk av DSBridge:

  1. Last ned DSBridge, pakk ut og kopier filene 'dsound.dll' og 'dsbridge.ini' til Spotify-mappen (typisk /programfiler/spotify). Åpne filen 'dsbridge.ini' i en tekstredigerer og endre MP3-raten til: MP3BitRate=320 (for best mulig kvalitet).
  2. Last ned Lame MP3 enkoder, f.eks. herfra. Pakk ut og kopier filen 'lame_enc.dll' til Spotify-mappen (samme som i punkt 1 over).
  3. DSBridge: Blått lys - alt ok!
    DSBridge: Blått lys - alt ok!
  4. Start opp Spotify som vanlig. Ser du et blått lys nede? Da er alt som det skal. Sett nå igang noe musikkavspilling.
  5. Nå er lydstrømmen fra Spotify nemlig tilgjengelig på din PCs lokale IP-adresse, etterfulgt av :8124. Dersom PC-en din har IP-adressen 192.168.0.1, finner du Spotify-lyden på http://192.168.0.1:8124.
  6. Denne adressen kan så plottes inn i medaspilleren din som vil behandle dette som en hvilken som helst annet nettradio-kanal. Når spilleren er tilkoblet lydstrømmen, vil det blå lyset som nevnt over ha skiftet farge til grønt.

Dette oppsettet kan også brukes med f.eks. Logitechs populære Squeezebox-produkter, eller andre andre enheter som støtter manuell inntasting av en lydstrøm.

Men hjelp – manuell adresse?

Det er imidlertid ikke alle avspillere med nettverksstøtte som har mulighet for å legge til manuelle adresser som dette. Mange spillere kommer kun ferdigprogrammert med en automatisk liste over nettradiokanaler og podkaster – og hvordan forteller du spilleren om den nye "Spotify-kanalen"?

Et smart stykke programvare: Jamcast
Et smart stykke programvare: Jamcast

Løsningen er å ta i bruk en uPnP-server – og legge til lydstrømmen fra Spotify i denne uPnP-serveren. For alle nettverksspillere, iallfall av litt nyere dato, har mulighet til å søke opp og koble seg på uPnP-servere.

Det finnes et uttall uPnP-servere å velge mellom, og dessuten en rekke ulike programmer som fanger opp lydstrømmen som datamaskinen din genererer – f.eks. fra Spotify. Et eksempel på et program som klarer begge deler er Jamcast. Les mer i denne guiden hos Geekit.se.

Andre uPnP-servere

Subsonic (norsk!)
Twonkymedia
PS3 Media Server
Opera Unite
TVersity

Det er dog ikke alltid Jamcast klarer å fange lyden fra sitt innebygde virtuelle lydkort, og i særdeleshet gjelder dette Windows XP-plattformen. Men selv da finnes det andre metoder som kan fungere – riktignok noe mer tungvint å sette opp enn Jamcast.

Du kan for eksempel forsøke et program som heter Broadwave – som fanger lydstrømmen på datamaskinen din og kan sende denne videre til en uPnP-server som TVersity. Les mer i dette blogginnleggget.

Se også denne guiden på Geekit.se, som skisserer en annen og noe mer komplisert fremgangsmåte.

Veien videre

Det er altså fullt mulig å overføre lyden fra Spotify til andre enheter enn PC-en. Det finnes flere muligheter, men felles for alle er at ingen er helt ideelle løsninger. Helt ideelt blir det ikke før Spotify åpner opp og tillater andre aktører å integrere tjenesten fullt ut.

Det som er sikkert er at det vil skje ting på denne fronten fremover. Selv om Spotify enda ikke har åpnet opp for direkte implementering av tjenesten i noen fysiske produkter, vet vi at det pågår samtaler.

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Og parallelt er det mange mer eller mindre uoffisielle prosjekter som jobber med å implementere Spotify på forskjellige vis, blant annet et prosjekt ved navn Squealserver, som jobber med å få Logitechs Squeezebox-spillere til å snakke direkte med Spotify.

Har du andre tips og erfaringer rundt Spotify og avspilling på andre enheter? Del dem gjerne med oss andre i forumet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen