Artisten Taylor Swift vant hele åtte priser på Billboard Music Awards 2013.
Teknofil
Artisten Taylor Swift vant hele åtte priser på Billboard Music Awards 2013. (Bilde: Shutterstock)

Spotify-sjefen svarer Taylor Swift i åpent brev

– Vi har betalt artistene over 2 milliarder dollar, skriver Daniel Ek.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den amerikanske artisten Taylor Swift valgte i forrige uke å trekke alle låtene sine fra musikkstreamingstjenesten Spotify i protest. Hun mente at artistene fikk for lite penger fra Spotify i forhold til iTunes og annet salg av digital musikk.

Nå har Spotify-sjef Daniel Ek svart på kritikken fra Swift og hennes støttespillere i et åpent brev. Der skriver han at Spotify allerede har utbetalt mer enn to milliarder dollar til plateselskaper, utgivere og innsamlingsbyråer som igjen betaler artistene.

Ek hevder at dette er musikklytting til en verdi av to milliarder dollar som artistene ellers ikke ville fått betalt for, på grunn av piratkopiering.

Forstår frustrasjonen 

Spotify-sjefen skriver i brevet at han også har hørt artister klage over at de ikke får noe særlig betalt for å gjøre musikken tilgjengelig via streamingtjenester. Og det frustrerer også ham, skriver han. Ek mener åpenbart at de betaler artistenes representanter en fair pris, men ønsker å gjøre gangen i utbetalingene enda synligere.

Han ønsker også å legge til rette for at artistene skal få muligheten til å promotere musikken sin via Spotify, og komme i kontakt med fansen sin. 

Videre forklarer Ek at Spotify betaler artistene også for gratis lytting via annonseinntekter. Det skjer ikke ved piratkopiering, og heller ikke via YouTube eller SoundCloud, skriver han.

Dessuten viser han til at hele 12,5- av totalt 50 millioner Spotify-kunder betaler 120 dollar per år for å bruke Spotify. Det er angivelig tre ganger så mye som en gjennomsnittlig forbruker brukte på kjøp av musikk tidligere.

Spotify-sjef Daniel Ek synes ikke det er noen grunn til å klage på utbetalingene.
Spotify-sjef Daniel Ek synes ikke det er noen grunn til å klage på utbetalingene.Foto: Spotify

Ville tjent over 6 millioner dollar i året

Ek skriver videre at en populær artist som Taylor Swift ville tjent mer enn seks millioner dollar – 40 millioner kroner – i år ved å bli hos Spotify. Han tror også beløpet ville doblet seg neste år.

Spotify-sjefen vil heller i høre noe av at streaming skader salg av musikk, enten i form av CD-er eller digitalt.

– Det er klassisk korrelasjon uten kausalitet – folk ser at kjøp av digital musikk går ned, og streaming går opp, og så antar de at det siste skyldes det første, skriver Ek i brevet.

Han viser til at kjøp av musikk faller like drastisk i land der Spotify ikke har vært lansert, og nevner Canada som eksempel. Der har kjøp av musikk dalt lenge uten lovlige streamingtjenester, og Spotify ble lansert der for bare noen uker siden.

Taylor Swift til topps på Pirate Pay

I brevet nevner Spotify-sjefen at Taylor Swift solgte mer enn 1,2 millioner eksemplarer (digitalt og fysisk format?) av albumet 1989 den første uken i USA. Ek minner imidlertid om at nå som albumet ikke lenger er å finne på Spotify, vil fansen kunne høre det via YouTube og SoundCloud uten at Swift får betalt. Eller enda verre, ulovlige streamingtjenester som Grooveshark.

– Og ikke overraskende, hvis du sjekket topplasseringen på listen til Pirate Bay i forrige uke fant du 1989 ... skriver Ek.

Han avslutter med å si til Swift og andre artister at de har et felles mål om å få fansen til å betale for musikk igjen, og understreker igjen at Spotify sørger for at artistene får betalt.

Les hele brevet hos Spotify.

Er du tilfreds med å betale for musikk via streaming, eller laster du fortsatt ned ulovlig? Si din mening i kommentarfeltet nederst!

Spotify lanserer familieabonnement
Inntil fem familiemedlemmer på samme regning, til lavere pris »

(Kilder: Spotify)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen