– Spotify har bevisst holdt igjen utbetalinger
(Bilde: Gil C/Shutterstock.com)

– Spotify har bevisst holdt igjen utbetalinger

Nå saksøker artister strømmetjenesten for 1,3 milliarder kroner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er ingen nyhet at strømmetjenestene av og til kommer på kant med innholdsprodusentene, noe som ikke minst gjelder musikkstrømmegiganten Spotify, som tidligere har ergret på seg artister som krever mer betaling. Nå er misfornøyde artister på ferde igjen - med et gigantsøksmål.

Som nettstedet Billboard rapporterer har Spotify nå blitt saksøkt for hele 150 millioner dollar, cirka 1,3 milliarder kroner.

Skal ikke ha betalt rettighetshaverne

Det er de to artistene Camper Van Beethoven og David Lowery, som står bak søksmålet. Bakgrunnen er at de to mener at Spotify bevisst har distribuert opphavsbeskyttet musikk uten den nødvendige lisensen.

Foto: Spotify

Camper Van Beethoven er en amerikansk rockegruppe. David Lowery er grunnlegger av både dette bandet og et annet rockeband kalt Cracker.

Søksmålet er et gruppesøksmål som er levert inn på vegne av flere artister. Ifølge anklagene skal strømmeselskapet ha distribuert musikk til 75 millioner brukere uten å identifisere og kompensere de aktuelle rettighetsinnehaverne.

Setter av penger i et fond

Spotify har på sin side sagt at de ikke alltid er i stand til å utbetale royalty-penger umiddelbart fordi det i noen tilfeller ikke er mulig å oppdrive de rettmessige eierne av musikken. Selskapet peker imidlertid på at de setter av midler til slike utbetalinger, og betaler pengene etter at vedkommende er blitt identifisert.

Saksøkerne hevder imidlertid at Spotify har opprettet et fond på flere millioner dollar med disse pengene, og bevisst holdt igjen utbetalinger. Det skal visstnok være rundt 100 artister som ifølge søksmålsdokumentene er blitt skadelidende i saken.

Tilfeldigvis ble Spotify også nylig saksøkt av interesseorganisasjonen National Music Publishers Association for mangelfull håndtering av royalty-utbetalinger, og denne saken pågår ennå. I et nylig blogginnlegg skrev Spotify at de skal investere mer ressurser i å forbedre systemene sine, noe denne nye saken nok viser at det er et behov for.

I mellomtiden utvikles Spotify stadig: Nå har tjenesten fått en ny festfunksjon »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen