Spotify drar på piratjakt
(Bilde: Scott Beale / Flickr)

Spotify drar på piratjakt

Ingen har hatt så mye å si for redusert piratkopiering som den svenske musikktjenesten.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

På Spotifys femårsdag skriver Dagens Næringsliv (DN) at den svenske musikktjenesten planlegger å reise på piratjakt. Ikke via rettskjennelser og domstoler, men ved å fortsette å tilby enkel tilgang til musikk via nett.

Få fem år har tjenesten fått over 24 millioner aktive brukere, hvorav seks millioner er betalende abonnenter. Spotify har blitt hyllet som «musikkbransjens redningsmenn», og virksomheten har ingen planer om å bremse ned utviklingen.

Som zombier

Jonathan Forster.
Jonathan Forster. Foto: Spotify

Daglig leder for Spotify i Norden, Jonathan Forster, forteller til DN at selskapet skal vokse videre og lansere i flere land. Han er klar på hvem Spotify skal ta markedsandeler fra:

– Piratkopieringen. Det er litt som å slåss mot zombier. De følger ikke reglene og den delen av markedet vil vi få bukt med, sier Forster til dagens utgave av DN.

Kritiseres

Selv om visedirektør i Universal Music Sverige, Per Sundin, mener at Spotify er mye av grunnen til at svensk piratvirksomhet nesten er helt borte i musikkbransjen, er ikke alle enige at tjenesten er utelukkende positiv.

I sommer fjernet Radiohead-frontmann Thom Yorke musikken sin fra Spotify, ettersom han mener at selskapet betaler for lite til nye artister.

Spotify forteller at 70 prosent av inntektene går tilbake til rettighetshaverne, med over seks milliarder utbetalte kroner på fem år.

Pirater ingen trussel lengre

Det har vært flere undersøkelser rundt hvilke påvirkningen Spotify har hatt på piratkopiering, og tapet fra ulovlig piratvirksomheten viser seg å ikke lengre ha den dramatiske virkningen den en gang hadde på platebransjen. 

Senest i mars i år kom EU ut med en forskningsrapport, som viste at dersom all form for piratkopiering skulle stoppet på dagen, ville salget av lovlig digital musikk blitt redusert med kun to prosent. Skulle det samme skje med strømmetjenestene, ville effekten vært det dobbelte. 

– Det kommer kanskje som en overraskelse, men vi har ikke funnet noen bevis på at digitalt musikksalg lider under piratkopiering. Selv om det er viktige forskjeller mellom enkelte land, viser våre funn tvert imot at det kan være en liten komplimentæreffekt mellom disse to forbrukskanalene, heter det i studien.

EUs studier konkluderte med at musikkindustrien ikke lengre trenger å anse piratkopiering som en voksende trussel, noe underbygger resultatet av en annen undersøkelse som ble gjort tilbake i 2011

Spotifys konkurrent Wimp er også på krigsstien om dagen:
Les mer om hvordan de skal gi deg musikk i tapsfri kvalitet »

(Kilde: Dagens Næringsliv)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen