Spotify blir gratis på mobil
(Bilde: Spotify)

Spotify blir gratis på mobil

I tillegg slipper de løs hele albumkatalogen til et legendarisk rockeband.

I forrige uke ble det kjent at Spotify planla gratis mobilversjon (Teknofil.no), og nå har det svenske selskapet bekreftet omstillingen: Musikktjenesten blir nå gratis på smarttelefon og nettbrett, på både iOS og Android.

Gratisvarianten blir forskjellig på de ulike formfaktorene. Nettbrett-brukere kan nyte samme gratisopplegg som på PC-en, hvilket innebærer at du må høre på reklame nå og da. På mobilene blir det derimot en såkalt «Shuffle»-tjeneste.

Spotify-radio?

Shuffle-funksjonen fungerer ganske likt som for eksempel Pandora, iTunes Radio og andre radiostasjonaktige strømmetjenester. Med Spotify Shuffle får du riktignok litt mer kontroll over spillelisten. Hvis du for eksempel vil høre musikk av Avicii, får du bare det – men da med tilfeldig avspilling. Du kan ikke velge nøyaktig hvilken låt du vil sette på. Alle dine spillelister er fremdeles tilgjengelig for lytting, men du kan ikke foreta ubegrensede søk eller legger låter i spillekø.

Opprinnelig måtte du ut med 99 kroner for å få Spotify på dine mobildingser, men nå kan du altså lytte gratis – om enn på ulike måter på nettbrett og mobil. For øyeblikket har Spotify 6 millioner betalende medlemmer, samt 24 millioner gratisbrukere, på verdensbasis. Nå utvider selskapet til 20 nye markeder i Europa og Latin-Amerika, ifølge en pressemelding fra Spotify.

- Har betalt en milliard dollar til artistene

Annonseringen av gratisversjonen på mobil kommer en drøy uke etter at den svenske musikkstrømmingstjenesten lanserte nettssiden SpotifyArtists.com. Her ville de forklare sin forretningsmodell og hvor mye artistene og plateselskapene sitter igjen med for å være tilgjengelig via tjenesten.

Siden oppstarten i 2009 opplyser Spotify at de har utbetalt én milliard dollar i såkalte "royalties", til artister og plateselskaper. Så mye som halvparten av utbetalingene skal ha  skjedd i 2013.

Stairway to Heaven

En gratisversjon av Spotify kan være vel og bra for Spotifys globale satsning. I Norge virker det som de fleste musikkinteresserte har innfunnet seg med å betale en hundrelapp i måneden for tilgang til enten Spotify eller WiMP.

Likevel ser vi at de to skandinaviske musikkstreamingstjenestene går i litt ulik retning; WiMP har de siste månedene rullet ut WiMP HiFi, musikk i "Lossless"-kvalitet til dobbel månedspris, mens Spotify altså heller satser på å plukke opp gratispassasjerer.

I forbindelse med lanseringen av et gratistilbud på mobil, kom Spotify med et trekkplaster som vil få blodet til å bruse hos mange; Legendariske Led Zeppelins komplette albumkatalog slippes de neste dagene eksklusivt hos Spotify.

Les også: Langt flere menn betaler for "lossless"-musikk

(Kilde: TechCrunch, pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen