Sporingsapp finner intetanende jenter på byen

Sporingsapp finner intetanende jenter på byen

Nå trekker produsenten appen fra App Store.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Med iPhone-appen Girls Around Me kunne du inntil nylig finne ut all slags informasjon om personer som befant seg i nærheten av deg - uten at de fikk vite om det. Alt appen gjorde var likevel ikke noe annet enn å samle offentlig informasjon fra sosiale nettverkstjenester som Facebook og Foursquare og servere alt sammen via et Google-kart. Problemet med dette er at svært mange av de som deler sine åpne Facebook-profiler og "sjekker inn" i hytt og vær ikke har anelse om hvordan slik informasjon kan brukes.

Etter at redaktør John Brownlee i Cult of Mac skrev en artikkel om Girls Around Me der han pekte på farene ved denne typen apper, har nå utgiver i-Free besluttet å trekke appen fra App Store.

Viste frem til venner som underholdning

I artikkelen forteller Brownlee om at viste frem Girls Around Me til noen venner fordi han selv syntes dette var en svært underholdende app. I prosessen med å forklare hva det hele gikk ut på for vennene gikk det opp for ham at appen faktisk kunne være ganske farlig - hvis den havnet i feil hender.

Via Girls Around Me kunne man altså se på et kart hvor personer (jenter, gutter eller begge deler) med åpen Facebook-profil hadde "sjekket inn" via Facebook eller Foursquare. Hos Facebook kan selv andre personer velge ditt navn å "sjekke inn" hvis du ikke har reservert deg mot slikt.

Dette betyr for eksempel at en mann som er ute på byen, med appen Girls Around Me på iPhonen sin, kunne slå opp på kartet og finne en jente med fint profilbilde, sjekke den åpne Facebook-profilen hennes (navn, sivilstatus, alder, statusoppdateringer, yrke, utdanning, familie osv.) og deretter oppsøke henne med all denne informasjonen friskt i minne på vei inn til utestedet hun nettopp "sjekket inn" på.

Brownlee forteller at han selv spøkte med at folk som er så dumme at de har en åpen Facebook-profil kun har seg selv å takke. Ved nærmere ettertanke kom han imidlertid til konklusjonen om at det kanskje ikke er så lett å forestille seg for folk flest at det er mulig å pakke inn informasjon fra ulike kilder og levere det på denne måten i form av en app.

– Rasende brukere

Han bestemte seg deretter for å skrive om Girls Around Me, og anbefaler faktisk at leserne laster ned appen for å vise andre hvor sårbart det kan være å ha åpne profiler på sosiale medier. Dagen etter at artikkelen ble publisert ble altså appen fjernet fra App Store. Utgiveren av appen mente at formålet med appen hadde kommet feil ut og at de ble gjort til syndebukk. Brownlee skylder imidlertid bare på at Facebook og Foursquare lar brukerne ha åpne profiler.

At appen ble fjernet har også satt sinnene i kok blant enkelte brukere. I Cult of Macs forum lyder en av de første kommentarene som følger:

- Takk for artikkelen, kompis! Det var ikke ødelagt, så hvorfor fikse det? Men neeeeeei - du måtte SKRIVE om det! Vel, du får min nominasjon for årets ****hue! skriver en av dem.

Andre berømmer skribenten for å ha satt fokus på personvern. Samtidig er det flere som påpeker at det finnes andre apper i App Store som gjør akkurat den samme nytten som Girls Around Me.

Før den ble trukket fra App Store hadde 70.000 brukere lastet ned Girls Around Me.

Les også: - Facebook erstatter virkelige venner

(Kilde: Cult of Mac)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen