Spor jakthunden med mobilen

Mindre tid på søken etter hunden, og mer tid til jakt. Det er målet for den nye løsningen Tracker MyWay, som ble presentert for en gruppe utvalgte jegere og journalister i Sverige før helgen.

Vi er fristet til å si at Tracker har vel så mye å by på for den alminnelige friluftsmann som for jegeren. Men i dette tilfellet velger Sony Ericsson i samarbeid med Zodiac og Tracker å fokusere på jegere med hund.

Gode kart
Løsningen som er hentet frem består av et topografisk kart (kart med høydekoter og annen terrenginformasjon) der du kan se hvor du selv, din hund og dine jaktkamerater befinner seg. For at det hele skal virke trenger du et GPS-halsbånd til hunden, en GPS-mottaker med blåtann og en Sony Ericsson P910 med Tracker MyWay installert. Dessuten må dine jaktkamerater ha egne mobiltelefoner med samme løsning.

Det første vi spør oss før vi legger ut i skagen for å teste utstyret er om dette virkelig vil fungere i jaktterreng. Løsningen krever at det er mobildekning i området der det jaktes. Dessuten er vi bekymret for å trekke vår P910 med oss ut i skogen. Det er slett ikke sikkert at solen vil skinne under hele jakten.

Dessuten er det smått med stikk-kontakter i villmarka. Hvor lenge holder batteriet før vi må pakke sammen sakene og søke på gamlemåten etter en savnet hund med kostbart halsbånd?

Et par dager på simulert jakt i et av Sveriges viltrikeste områder gir oss noen av svarene.

Laster kart ved behov
For det første: Systemet fungerer slik at det laster ned kart over området der du eller objektet du søker befinner seg. Kartet lastes ned via GPRS, men så snart det er lastet ned ligger det i telefonen, og du slipper å laste det ned flere ganger.

Du kan laste ned et område på 20x20 mil uten å betale for kartene. Deretter koster det 10 Euro – om lag 80 kroner – for de neste 20x20 mil. Kartene lastes ned som små ruter med et kartutsnitt om lag 4 ganger så stort som det du ser på mobilskjermen. Du kan plukke noen ruter her, og andre der – 20x20 mil er mye, og du velger bare det du trenger. Forskyver du skjermbildet til du havner utenfor kartet kan du automatisk laste ned neste rute.

Kartdataene er basert på Statens Kartverks M711-serie, også kalt Nato-kart. Målestokken er 1:50.000. De viser veier, elver, vann, myrer høydedrag, skrenter, kraftlinjer og mye annet. Avstanden mellom kotene (linjene som markerer høyde) viser hvor bratt det er. Beveger du deg mot en topp stiger du 20 meter for hver slik kote du passerer. Ligger kotene tett er det bratt.

Kartene tilsvarer alminnelige turkart, men vi skulle gjerne hatt mulighet for å laste ned orienteringskart i områder der slike finnes.

Dekning
Spørsmålet om dekning er kanskje det viktigste. Her er det to teknologier som benyttes – GPRS for nedlasting av kart, og SMS for henting av sporingsinformasjon. Vår erfaring er at det kan være smart å laste ned kartene før jakten. Å hente GPRS-kart i områder med minimal eller ingen dekning er ikke lett.

Å hente sporingsdata gikk bedre. Selv i områder der mobiltelefonen viste at vi var uten dekning, fikk vi napp. Men dårlig dekning ga enkelte forsinkelser. Først måtte vi sende en SMS ut, dernest måtte hundens halsbånd hente den ned. Så måtte hundehalsbåndet svare med en SMS, som igjen måtte inn på vår mobil. I de fleste forsøkene kom tilbakemeldingen i løpet av 20-30 sekunder. I noen få tilfeller kom det ingen tilbakemelding i det hele tatt.

Vår bekymring for mobiltelefonens motstandsdyktighet ovenfor elementene er et stykke på vei imøtekommet av en beskyttende bæreveske som følger med settet. Dette fungerer som et slags regntøy for mobilen, men er på ingen måte vanntett. P910 er ikke en mobiltelefon du tekker gjennom søla.

Batterikapasiteten kan bli et problem ved lang jakt. Halsbånd, GPS-mottaker og telefon skal kunne jobbe i 36 timer. Så må batteriene lades. Men settet leveres med nødstrøm. Et ekstra batteri som du kan lade mobiltelefonen og resten av utstyret med. Jo lenger du skal være borte, jo flere slike ladere trenger du. Etter bruk tar du batteriladerenheten hjem og lader den opp på nytt!

I praksis holder batteriene i GPS-mottakeren omlag 8 timer, mens mobiltelefonen måtte lades etter rundt 12 timer.

Halsbånd
Vi så ikke mye til viltet under vår ”jakt” i Sverige. Men vi kunne med selvsyn følge med på hvor jaktlagets hunder var. Disse bar halsbånd med SIM-kort og GPS-mottaker. Halsbåndet gir god friksjon, slik at senderen ikke vrir seg og blir hengende under hunden. Enheten er dessuten vanntett.

Vi ser for oss en rekke andre bruksområder for Tracker MyWay, som ikke bare har terrengkart, men også sjøkart og veikart med bilnavigasjon. Halsbåndet for jakthunden kan byttes ut med en enhet for montering i bil eller båt. Så kan du definere ulike alarmer, og få varsel med sporingsinformasjon om bilen eller båten blir stjålet.

Kostbart
Hele jaktpakken med halsbånd og det hele koster nær 15.000 kroner. Det er et høyt beløp, men en liten investering i forhold til hva en jeger investerer av tid og penger i hund og øvrig utstyr. For jegere flest er hunden uerstattelig, og ikke alle har tid til å bruke en uke på å søke etter bortkommet jakthund. Da er Tracker MyWay et bra alternativ.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen