Test

Spooks - sesong 1

"Spooks" handler kort og godt om terrorgruppa i den britiske etterretningsorganisasjonen MI-5. De er en effektiv gjeng – de aller fleste oppdragene blir løst i løpet av en til to dager, på skjermen komprimert ned til drøye femti minutter. Bare en av episodene strekker seg over et lengre tidrom. Den uttrykksløse Tom Quinn, spilt av Matthew Macfadyen, en seriøs, men for oss forholdsvis ukjent skuespiller, står i senter av begivenhetene, og styrer det hele med myndig hånd. Og hva er det han styrer? Tilsynelatende bare en hel flokk med agenter, men i den store sammenhengen har han en drøy finger med i verdens utvikling.

Skråsikker produksjon

Tom Quinn vet hvor kameraene er plassert, og kan stirre selvsikkert inn i enhver linse.
Tom Quinn vet hvor kameraene er plassert, og kan stirre selvsikkert inn i enhver linse.

Da Spooks begynte sin første sesong i 2002, var de mer enn heldige med lanseringstidspunktet. Folk hadde blitt overlesset med grusomme bilder fra diverse terroraksjoner i lang tid, og regjeringer over hele verden hadde såvidt begynt å rasle med sablene og øke budsjettene til etterretningsorganisasjonene. Mye mulig er hele ideen unnfanget av nettopp dette, og deretter satt ut i livet ved hjelp av BBCs enorme pengesekk. Men hva gjør vel det? Siden vi ikke tør å gå ut i frykt for å bli bombet i filler på det lokale kjøpesenteret, er det godt å ha en god TV-produksjon i DVD-spilleren. For "Spooks" er en god produksjon. Den er faktisk svinbra.

BBC har lang erfaring med å lage TV-serier. Klippingen går som ei kule, det er naturlig å sammenligne med "Bourne"-filmene, bare uten at du blir andpusten etter å ha sett en episode. Enkle, men effektive panoreringer, spennende bruk av ”ekte” materiale (overvåkningskameraer, spionutstyr etc.) og realistiske sett gjør dette til en svinbra produksjon. Dessverre er utgivelsen elendig: to DVD-er presset inn i ett cover, en dårlig oversatt vaskelapp pryder baksiden og null ekstramateriale er å finne.

Hverdagslige agenter

Hovedrolleinnehaver Macfadyen er en svært dyktig skuespiller. Han virker som et steinansikt, men innehar mye underfundig humor, som han deler ut etterfulgt av raske, nesten umerkelige glis. Omtrent sånn man kan forestille seg at en alvorstynget superagent gjør det. De andre karakterene blir til tider litt for karikert. Særlig Zoe, spilt av Keeley Hawes, virker litt for naiv og enkel, man blir litt ambivalent til hennes karakter: Hun spiller naiv og enkel veldig bra, og gjør tross alt en dyktig jobb som agent. Men ville en agent faktisk vært så enkel og naiv? Er det bare en fasade? Tatt i betraktning at Stasi hadde rundt 91.000 ansatte da Øst-Tyskland kollapset i 1989, er det vel ikke helt utenkelig at et par av dem var enkle og naive. Så vi lar det gå. Det samme gjelder Danny Hunter, kjent som David Oyelowo i den virkelige verden. En dyktig agent, men det skurrer litt at han er så useriøs på hjemmefronten. Men, hva vet vel en legmann om spioners privatliv. Serien har en spennende sammensetning av mennesker, og man er avhengig av forskjellige personlighetstyper for å dra en slik serie over flere sesonger. Ellers blir det litt for mye desarmering av bomber og gjemming av mikrofoner.

Harry Pearce (midten) styrer MI-5-teamet, men blir ofte overkjørt av feltagenten Quinn (venstre).
Harry Pearce (midten) styrer MI-5-teamet, men blir ofte overkjørt av feltagenten Quinn (venstre).

Det disse hverdagslige agentene bedriver arbeidsdagene sine med, virker troverdig nok. Planeten er full av skurker, og i løpet av første sesong får vi møte terrorister med forskjellige interesser, som abortmotstandere, representanter fra IRA og Al-Qaida, men vel så spennende er de interne konfliktene og korrupsjonen som foregår i MI-5. Det avdekkes smått om senn både det ene og det andre om både den ene og den andre agenten. Ikke alle anti-terror arbeidere har rent mel i posen.

En befriende faktor ved "Spooks" er det at agentene konsekvent omtaler alle gærninger som terrorister, og ikke bare de muslimske fundamentalistene, som vi er vant til fra den virkelige verden. Dermed unngår vi, i hvert fall i den første sesongen, stigmatisering av en allerede stigmatisert gruppe.

Konklusjon

BBC er et velsmurt maskineri, og britene fortsetter å lage gode fjernsynsproduksjoner. "Spooks" er enda en. "Sesong 1" skriver seg fra 2002, men serien fortsetter, og skal nå begynne på sin åttende sesong. Liker du fart og spenning, avsluttede episoder og trivelige karakterer med en liten hang til svarte penger, kan du trygt sjekke ut "Spooks". Liker du pene utgivelser i hylla får du heller gjemme denne i en skuff.

Spooks - Sesong 1   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen