Spøkelsesvibrasjoner i låret

Det vibrerer i lomma, og du plukker opp mobilen for å svare. Men telefonen angir hverken innkommende samtaler eller tapte anrop, for den har aldri ringt.

Høres det kjent ut? Du er i så fall ikke alene om å ha opplevd det.

Tilpasningsdyktighet
I USA omtales fenomenet på folkemunne som ”spøkelsesvibrasjonssyndromet” eller ”vibrasjonsangst”, skriver avisa USA Today.

Mens førstnevnte benevnelse klinger av dramatisk diagnose, søker sistnevnte å betegne forfjamselsen du opplever etter et innbilt anrop.

Vil du komme til å oppleve det igjen? Det er meget mulig, men det er ingen grunn til angst av den grunn. For du er slett ikke på galskapens rand, tvert om reagerer kroppen din bare normalt på den moderne teknologien.

Ifølge ekspertene er det ikke snakk om hverken nerveskader eller hjerneskader av noe slag, men derimot en demonstrasjon av kroppens forbausende evne til å tilegne seg nye vaner.

– Når mobilbrukerne er vant til vibrasjoner, vil de oftere oppleve falsk alarm, sier Jeffrey Janata ved University Hospitals i Cleveland, USA.

Nevrologiske forbindelser
– En flik av oppmerksomheten vår vil alltid være rettet mot vibrasjonene som til stadighet varsler innkommende samtaler. Denne konstante forventningen gjør oss i overkant sensitive, hvorpå vi ubevisst tolker ikke-vibrerende, fysiske følelser som tegn på at telefonen ringer, sier Janata til USA Today.

Spøkelsesvibrasjonene har også en nevrologisk forklaring.

– Nevrologiske forbindelser opprettes som følge av vibrasjonene fra en mobiltelefon, og disse aktiveres veldig enkelt. Hjernen er direkte koblet til den summende følelsen i lomma, og den venner seg derfor til å tolke - og feiltolke - de minste vibrasjoner i dette området, sier Janata.

Neste gang du fisker opp mobilen som følge av at det kiler litt på låret, skal du altså vite at det er vanens makt som styrer deg – ikke spirende sinnssykdom.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen