Spionerer du på barna dine?

Mange ungdommer føler seg trygge på at foreldrene ikke har oversikt over hva de gjør på nett. De tar veldig feil.

De fleste foreldre er i dag fullt kapable til å bruke nett, og halvparten bruker det til å snoke i barnas nettbruk og deres personlige mail.

Mamma ser deg
Journalisten Jane Gordon fra The Times fikk god oversikt over barnas hverdag når hun selv opprettet en profil på Facebook.

Da fant hun ut av sønnen var i et åpent forhold, at yngstedatteren hadde klassifisert seg selv som amish og at den eldste datteren hadde hatt en virkelig fyllekule i løpet av helgen.

Sistnevnte var den som ble mest irritert over morens påfunn.

Som hemmelige dagbøker
Jane Gordon sier selv hun var nysgjerrig på barnas gjøremål og fant teknologien som enkleste løsning for å få et innblikk.

- Teknologi har skapt et stort generasjonsskille. Da jeg var ung hadde vi hemmelige dagbøker, i dag kan de ha store hemmelige liv på nett, sier hun til Times Online.

Leser barnas mail
Muligens burde Gordon ha vurdert hvordan hun ville ha reagert om moren hennes hadde lest den hemmelige dagboken, men hun er ikke alene om å spionere på barna sine via web.

Mange foreldre bekymrer seg både over tidsbruk og aktiviteter barna foretar seg når de er på nett. Sonia Livingstone, professor ved London School of Economics, har studert foreldrenes overvåkning av barna på nett.

Hun fant at hele 41 prosent snoket i barnas nettaktiviteter og 25 prosent leste barnas personlige mail. Likevel var dette ingen hindring for nettaktivitetene barna foretok seg.

Sett heller regler
- Interessant nok gikk ungdommer som trodde de ble overvåket innom flere sider med suspekt innhold, sier Livingstone til Times Online.

Hun mener disse ungdommene trolig går inn på sider med voldelig og pornografisk innhold nettopp som en reaksjon på foreldrenes snoking.

Livingstone råder foreldre heller å sette ned regler for nettbruk enn å snoke i all hemmelighet. Om du er ung og likevel vil unngå at mamma skal ha full oversikt, så bør du nok være litt forsiktig med å legge til hvem som helst som venn på Facebook.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen