Spilte Q*Bert i over 80 timer

Etter 30 år har verdensrekorden i arkadespillet Q*Bert endelig blitt slått.

Da arkadespillene inntok alt fra kiosker til fornøyelsesparker på åttitallet, vokste det opp en sterk kultur rundt spillene. Siden de nesten eksklusivt handlet om å få høyest mulig poengsum, ble rekorder raskt viktige. Lenge før det fantes noe som het «esport», begynte organisasjonen Twin Galaxies å samle, verifisere og holde kontroll over verdensrekorder i ulike spill.

Et av de mest populære arkadespillene var Gottliebs Q*Bert, som kom i 1982. I Q*Bert spiller du en rar liten fyr fanget i en pyramide bygd opp av fargede kuber. Han måtte hoppe fra kube til kube, og når han landet på en av dem forandret den farge. Målet var å forandre farge på alle kubene, og dermed komme til neste brett — men det hele ble selvsagt komplisert av at Q*Bert ikke var alene på spillbrettet.

Rekord fra 1983

George Leutz (bilde: Twin Galaxies).
George Leutz (bilde: Twin Galaxies).

Q*Bert fikk aldri den samme populariteten som for eksempel Donkey Kong, men solgte rundt 25 000 arkadekabinetter og ble et fast innslag i spillehaller verden rundt. Det hadde også et aktivt miljø av rekordsøkende spillere, og i 1983 satte amerikaneren Rob Gerhardt en tilsynelatende uslåelig verdensrekord på 33 millioner poeng. For å slå denne rekorden ble det antatt at man måtte spille spillet i over 70 sammenhengende timer.

På tross av utfordringen har rekorden blitt forsøkt kapret gjentatte ganger i de 30 årene som har gått, men ingen har noensinne lykkes — før nå. I forrige uke startet to menn, George Leutz og Ed Heemskerk, et nytt forsøk på å ta verdensrekorden i spillet.

Heemskerk måtte gi seg etter «bare» 63 timer og 4 minutter, og oppnådde dermed respektable 28 870 165 poeng. Men Leutz nådde målet. Han mistet sin siste Q*Bert etter å ha jobbet og slitt i 84 timer og 50 minutter — eller 3,5 døgn — og som belønning for strevet satte han en rekord på hele 37 163 080 poeng.

«Verdens eldste rekordholder»

Den kanskje mest kjente Q*Bert-spilleren gjennom tidene var den pensjonerte flyvertinnen Doris Self, som i en alder av 58 år satte verdensrekord i 1984. Da oppnådde hun 1 112 300 poeng mens hun spilte i «Twin Galaxies' Tournament Settings», hvor det blant annet er begrenset hvor mange liv man kan ha.

Rekorden gjorde henne til verdens eldste rekordholder for et spill, og hun havnet blant annet i Guinness' Rekordbok. Selv om rekorden hennes ble slått i 1985 beholdt hun tittelen som verdens eldste rekordholder i nesten 30 år, helt til 72-åringen John Lawton satte ny verdensrekord i arkadespillet Depthcharge i 2003.

Doris Self var fast bestemt på å ta tittelen tilbake, og fikk en Q*Bert-maskin i sitt eget hjem. Dessverre tok rekordforsøket en brå slutt da hun døde i 2006, etter å ha vært involvert i en bilulykke. Hun var da 81 år gammel.

Doris er imidlertid ikke den eneste pensjonisten som liker å spille. I Kina har en bestefar viet 8 år av livet sitt til World of Warcraft .

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen