Dette er to av håndkontrollerne som fikk rødt merke av det danske forbrukerrådet.
Dette er to av håndkontrollerne som fikk rødt merke av det danske forbrukerrådet. (Bilde: Montasje (Electronic Arts, PDP, PowerA))

Spillkonsoll-kontrollere kan være skadelig for barna dine

Kan inneholde skadelige kjemikalier. Sjekk hvilke kontrollere det gjelder.

Den danske avisen Jyllands-posten skriver nå at flere kontrollere til populære spillkonsoller inneholder stoffer som potensielt kan ha skadelige effekter ved langvarig bruk. Funnet er basert på en undersøkelse som nylig ble utført av det danske Forbrukerrådet.

Undersøkelsen innebar kjemisk testing av til sammen 12 ulike håndkontrollere, og konklusjonen var at et antall av kontrollerne inneholdt såkalte «uønskede stoffer».

Miljøskadelig og hormonforstyrrende

Fire av håndkontrollerne fikk rødt merke, det vil si at det danske Forbrukerrådet ikke anbefaler å kjøpe dem. Disse bar produktnavnene PowerA Mini ProEx til Xbox 360, Gioteck SC-1 Wireless Controller til PlayStation 3, Afterglow Wireless Pro Controller til Wii U og Wireless Controller til PlayStation 1, 2 og 3.

Disse kontrollerne inneholder blant annet såkalte «ftalater», som er en gruppe stoffer som brukes som mykgjører i plast. Ftalater er klassifisert som miljøskadelige, og kan blant annet ha hormonforstyrrende effekter på mennesker. Stoffet kan også gi astma-symptomer hos barn.

På bakgrunn av dette er stoffene forbudt i leketøy beregnet på barn. Siden håndkontroller ikke defineres som leketøy, faller disse produktene imidlertid ikke under bestemmelsene, selv om de i praksis ofte brukes av barn og markedsføres mot barn og unge.

Gjelder også for Norge

I forbindelse med saken tok Tek.no kontakt med det norske Forbrukerrådet, som kan bekrefte at problemet i høyeste grad også angår norske forbrukere.

Gunstein Instefjord hos Forbrukerrådet mener det norske regelverket heller ikke er godt når det gjelder forbrukerprodukter som inneholder skadelige stoffer.
Gunstein Instefjord hos Forbrukerrådet mener det norske regelverket heller ikke er godt når det gjelder forbrukerprodukter som inneholder skadelige stoffer. Foto: Forbrukerrådet

– Regelverket gjelder også i Norge og vi har den samme utfordringen også her. Kjemikalier som er forbudt i leker er faktisk lov å bruke i andre produkter selv om de markedsføres mot og brukes av barn. I leketøy er det eksempelvis forbud mot en rekke ftalater som er tillatt brukt i andre produkter. Vår danske søsterorganisasjon fant ftalatet DINP i to av håndkontrollerne, sa fagdirektør for produktsikkerhet, mat og handel hos Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, til Tek.no.

Ifølge Instefjord er dagens regelverk ikke godt nok, og han mener det ikke er akseptabelt at spillkonsoller og håndkontroller som barn gjerne bruker i timesvis ikke er underlagt det samme regelverket som leker når det gjelder kjemikalier.

Det kan være verdt å merke seg at samtlige av de aktuelle håndkontrollerne er produsert av tredjepartsselskaper. De to offisielle håndkontrollerne som følger med Xbox One, Xbox 360 og PlayStation 4 ble i den danske undersøkelsen ansett for å være fri for de fleste problematiske kjemikalier. De inneholder likevel stoffet Bisfenol A, som finnes i en rekke andre plastprodukter, og som blant annet er forbudt i tåteflasker i EU på grunn av potensielle skadevirkninger. 

De eneste kontrollerne som fikk grønt merke, og altså var helt frie for farlige kjemikalier, var Nintendo Wii Remote Plus til Wii U/Wii og Sony Dualshock 3 Wireless Controller til Playstation 3. En full oversikt over alle de testede produktene finner du hos det danske forbrukerrådet her

Apple TV har nå fått sin egen spillkontroll: Slik ser den ut »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen